nejmenhej

Träning, hälsa, kost, småbarnskaos...

Tips inför ett lopp, hehe.

Kategori:Allmänt

Nu försöker jag ladda lite inför kvällen, haha. Men jag blir helt rastlös av att inte få träna som vanligt. Igår blev det endast en promenad med barnvagnen, och idag tänkte jag nöja mig med en promenad till affären med barnen (hunden måste visst ha mat ;-)), för ikväll ska det alltså springas. Eller powerwalkas. Vi får se!
 
Hur som helst, var lite nyfiken på vad som gäller när man laddar inför ett lopp. Kollade upp lite tips. Nu gäller väl detta egentligen längre lopp, men jaja, för en annan som är ovan vid att springa så behöver man säkerligen tänka en del på uppladdningen ändå. Det spelar säkert ganska stor roll för hur det går.
 
Detta är alltså bra att tänka på:
 

Vanliga misstag inför ett lopp

  • För mycket fibrer:
    Fiberrik mat ligger kvar länge i tarmen och kan leda till obehag under tävlingen. Dessutom suger fibrerna upp vätska som du behöver då.
  • För lite mat:
    Om du inte har ätit tillräckligt med kolhydrater inför en tävling kan ditt glykogenförråd ta slut. Det leder till att din kropp börjar bränna fett och proteiner, vilket gör att du måste sänka tempot. Fett kräver mer syre för att förbrännas och måste transporteras med blodet till musklerna.
  • För mycket snabba kolhydrater:
    Ät inga snabba kolhydrater före tävling. Gör du det kommer blodsockret att höjas för snabbt och insulin kommer att frisättas vilket gör att blodsockret snabbt sjunker igen. Det vill säga, precis efter starten.

Källa: Sats

 

”Om tävlingen varar mindre än en timme behövs ingen särskild kolhydratuppladdning. Några dagar före tävlingen räcker det med att du äter lite mer av kolhydratgivande livsmedel som pasta, ris, potatis, bröd och gryn. Under den här tiden är det bra att inte träna lika hårt. Om loppet varar högst 90 minuter kan du lägga lite mer kolhydrater på tallriken fram till tävlingsdagen. Under uppladdningen är det även viktigt att dricka mycket vatten. Kolhydraterna binder och bildar en vätskereserv som kan användas under tävlingen. Musklerna kännas lite tunga och svullna. Men det kan vara en fördel att vara tung i benen i början av en tävling för då tar du inte ut dig allt för mycket i början. Känslan försvinner när musklerna börjar använda den lagrade vätskan. Om loppet är längre än 90 minuter är det bra att tömma glykogenförråden innan uppladdningen genom att träna hårt och äta mycket protein och fett. Kroppen töms på glykogen i tre dagar och uppladdas sedan i tre dagar. Glöm inte vätskan!” Källa: Sats Magazine.

 

Ät smart frukost och mat
Ät frukost och mat under dagen såsom du alltid gör. Starta inga nya vanor just den här dagen. Välj säkra kort som du vet att du mår bra av, får energi av och som magen gillar. Undvik alltför mycket fibrer i måltiden innan du ska träna/tävla. Ät som vanligt en måltid senast 2 timmar innan start. Fyll på med något enkelt mellanmål som du tål om du vill ha något mer innan start. Drick annars sportdryck under aktiviteten, men undvik det innan start. Källa: http://personligatranaren.mabra.com/mat-och-motion-infor-lopp-och-uppspringning/ (kolla gärna länken för mer tips!)

 

Ja, det var lite allmänt om att ladda inför ett lopp! Nu ska jag sätta barnen i vagnen och gå till affären innan de slår ihjäl varandra här hemma ;-) 

 

 
 
 
 
Kanske något att tänka på ikväll, haha...

 




Kommentarer


Kommentera inlägget här: