nejmenhej

Träning, hälsa, kost, småbarnskaos...

Lyft på rumpan! Kör magträning med mig!

Kategori: Allmänt

Japp, då kör vi! En platt och vältränad mage är väl något som de flesta vill ha. Men att önska hjälper inte, om man inte gör något åt det. Själv älskar jag magträning. Magen är min favoritmuskelgrupp att träna. Man kan träna magen tungt och effektivt utan att för den sakens skull blir sådär jätteandfådd och utan att få mjölksyra i hela kroppen.
 
Att tänka på för er som fött barn och kanske inte kommit igång helt med magträningen är att musklerna brukar vara mer eller mindre delade. Detta är något som är helt normalt, men för den sakens skull inte omöjligt att åtgärda. Mina var rejält delade efter båda graviditeterna, men idag har jag bara ett mellanrum på sisådär någon centimeter. Eftersom jag har starka magmuskler så har jag ändå inga problem att hålla "ihop" magen. När man ska komma igång med sin magträning efter graviditet ska man fokusera på bålstyrka, hållning och magövningar som tränar sneda bukmuskler och därmed "snörper ihop" magen. 
 
Att göra raka situps (speciellt om man går lite högre upp) är inte det bästa med delade magmuskler. Förklaringen är logisk: då man pressar ihop hela buken så trycker allt som finns där inne (tarmar mm) isär bukmusklerna åt var sitt håll och motverkar därför att musklerna går ihop. Vänta därför med dessa övningar, eller kör väldigt korta och kontrollerade situps och håll samtidigt emot ordentligt med magmusklerna.
 
Här kommer några bra övningar för både mammor och andra!
 
Den kära plankan! Har nämnt den tidigare men gör det igen, då det är en av de allra bästa övningarna för platt mage och bra hållning. Stå så länge du orkar x 3. Pressa dig själv!
 
Variant på planka: Gå upp på handflatorna, raka armar, och ner igen. På så sätt aktiverar du fler muskler och övningen blir samtidigt lite roligare.
 
Variant på planka nr 2: Lyft benet snett upp och knip ihop. Alternera ben. Här snackar vi magträning! :-D
 
Sneda situps. Sträva med axeln mot motsatt knä (lyft gärna på det motsatta benet). Knip till ordentligt! Gör tex 10 på varje sida x 3. 
 
Korta situps. Gå bara en liten bit upp och se till så att det inte putar ut mellan magmusklerna (då är detta inte en bra övning för dig än). Detta tränar övre delen av magen. kör tex 15 x 3.
 
Vet ej vad denna övning kallas, men stöd dig på underarmarna lite lätt och saxa med benen, vaannat ben överst. Kan göras fort eller långsamt. Tänk på stabilitet i bålen här med, så att du inte svankar eller flänger runt för mycket.Kör tills det bränner rejält! Upprepa 3 gånger.
 
Okej, det får räcka för nu! Men alltså:
Plankan så länge du orkar x 3. Variera gärna utförandet!
Sneda situps i tre omgångar.
Korta situps i tre omgångar.
Saxa benen i tre omgångar.
 
Inte så svårt va? Glöm inte bra musik med lite jävlar anama i! :-D
 
Ja förresten, det är en 4-åring som tagit bilderna, så ni får ha lite överseeende med det. Det är iaf bättre än att ta bilderna själv, haha.
 
 

Hetsäter avokado.

Kategori: Allmänt

Ja, just exakt  nu gör jag inte det. Men annars i dessa dagar. Alla mina avokado har blivit mogna på en och samma gång (blir lätt så när man köper i nät).
 
Avokado är supernyttigt och även mättande eftersom det innehåller mycket fett (omega 3 & 9).  Den innehåller också massor av vitaminer, mineraler och anitoxidanter. Bra för huden, hjärnan, håret, muskler, blodtryck mm. Lär mer på: http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?art=911&tem=3 Där finns tips på vad man kan göra med avokado, vilket utseende de bör ha när man köper dem, hur man får dem att mogna snabbare mm. 
 
Såhär äter jag oftast denna frukt:
Med citronsaft, keso och örtkrydda
 
På smörgåsen med kalkon och rödlök. Verkligen gott!
 
Men givetvis går det ju lika bra att skriva upp och äta till maten, som man gör med sallad! Ät mer avokado helt enkelt. Det ska jag göra!

Tips på gymövningar!

Kategori: Allmänt

Alltså, wow, vad grymt att Stadium har lagt upp korta filmsnuttar med 90 olika gymövningar! Så här har ni, ni som är lite rädda för att ta er in på gymet och som inte riktigt vet vad ni ska göra! 
 
http://www.youtube.com/playlist?list=PL502E3B28EEDABDE3
 
Och så lite motivation såklart!
 
 
Haha, men varför ser det ut som att den däringa har blod runt munnen? Eller är det bär? :-D

En ganska nyttig (och väldigt god) tårta! Rosa är den också.

Kategori: Allmänt

Otto ville att vi skulle göra en rosa tårta. Så det gjorde vi! Pappa fyllde ju år i helgen och vi hade inte hunnit fira med tårta.
 
 
Botten är banankaka, ett recept som vi använder ofta:
25 g (2 msk) Smör eller flytande margarin
2 ägg
1 dl socker
lite citronsaft (om man har)
2 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
2 st mosade bananer (mogna eller övermogna)
½ dl mjölk
 
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda sedan i allt det andra, gärna med elvisp! Smöra & bröa en form, i med smeten. In i nedre delen av ugnen, 175 grader, i ca 30 min. Kakan blir ganska platt och stabbig, men det är meningen!
 
Jag brukar använda denna kaka som tårtbotten. Bred på vispad grädde och sedan gärna bär och riven mörk choklad (mintsmak är gott!). Eftersom vi skulle ha en rosa tårta så vispade jag först grädden och sedan slängde jag i ett gäng hallon och vispade lite till. Lite blåbär överst och riven choklad. Voila! Rosa tårta med lila prickar! Och inte helt onyttig heller!
 

God morgon! Här kommer min träningshistoria.

Kategori: Allmänt

Eftersom jag hade fler läsare igår än jag haft innan så tar jag det som att ni vill ha träningstips i fortsättningen också!  Vissa kanske tycker att jag är irriterande med min hurtighet. Men som någon sa "När någon skriver om träning på facebook så har man ett val, man kan välja om man bli provocerad eller inspirerad!". Det samma gäller här! 
 
Som ni märker kommer bloggen handla en hel del om träning/kost/hälsa. Vilket inte helt var min tanke från början, men jag inser att det är det som är roligast att skriva om i längden. Däremellan kommer jag lägga in helt vanliga inlägg om allt annat som händer i mitt liv. Mycket bilder kommer det ju fortfarande vara.
 
Jag kommer antränga mig lite extra just för att peppa och motivera er som tränar eller vill komma igång och träna. Själv började jag träna när jag var ca 20 år. Dessförinnan hade jag i princip inte tränat någonting och trodde inte träning var min grej. Dock har jag alltid levt ett ganska aktivt liv i vardagen. Jag är mer eller mindre uppvuxen på en cykel och cyklar fortfarande väldigt mycket istället för att ta bilen. Det är ingenting jag tänker på, jag bara gör det. Samma sak har det egentligen blivit med träningen, även om den varierat i frekvens och intensitet genom åren. Jag har dock aldrig slutat helt. Eller jo, under graviditeten med Knut så slutade jag i princip helt pga illamående och trötthet i princip hela graviditeten, men jag höll iaf fast vid promenader och cykling i vardagen. Men å andra sidan var jag REJÄLT laddad att börja träna igen så fort han var ute (fick vänta några veckor dock)!
 
När jag och Jonas blev tillsammans tränade han betydligt mer än jag (bland annat handboll, gym och gruppträningspass). Jag var en sådan som hade skaffat kort på friskis och svettis ett antal gånger men bara gått dit lite då och då. Ett gym hade jag väl knappt satt min fot på. Men så kom det sig att vi båda skaffade kort på Älvhögsborg och det var där det började. Jag var inne i en period då jag läste mycket om genus och var full av girlpower, haha. Jag ville ha muskler och vara stark, inte liten och klen som jag varit hela mitt liv. Mitt ideal var då, och är fortfarande, en stark och ståtlig kropp som orkar lyfta mer än en matkasse. Så jag började lyfta. Tyngre och tyngre. Och musklerna började synas. I perioder då jag tröttnat lite på gymet så har jag istället kört mycket gruppträning, för att sedan gå tillbaka till gymet igen, osv. Älhögsborg Plus är lite som mitt andra hem. Jag känner mig hemma där. Har funderat på att byta till ett närmare gym, men jag klarar inte riktigt av det, haha. 
 
Nu är jag inne i en lyfta-tungt-period igen. Och märkligt nog så kan jag i ett antal övningar lyfta tyngre än jag någonsin kunnat innan. Trots att träningen har varit lite sådär de senaste åren. Jag blir så jäkla peppad av glad av detta, för jag ser att jag kan utvecklas ännu mer! 
 
Det där var min träningshistoria, hur är eran? Eller har den inte startat än? Den kanske startar nu? Idag ser alla (eller de som känner mig iaf) som en träningsmänniska, men en gång i tiden var jag raka motsatsen. Vem som helst kan bli den där träningsmänniskan, tänk på det!
 
 
Vill man ha det lite roligare kan man alltid matcha nagellacket med träningkläderna ;-D
 
 
 

Effektiv hemmaträning!

Kategori: Allmänt

Jag har börjat träna mer och mer hemma. Det är inte alltid man hinner iväg till gymet som man har tänkt och då kan man mycket väl köra ett pass hemma. Jag har inte varit så mycket för hemmaträning tidigare, jag har känt att jag måste iväg till gymet för att kunna fokusera. Men jag har faktiskt ändrat åsikt där. Det är fasen så mycket bättre att träna 20 min hemma än att inte göra någonting alls. Och det är ett bra sätt att hålla träningslusten vid liv. Det går FORT att komma ur träningsvanan och slappa till sig. Plötsligt glömmer man hur jäkla bra man mår av träning och ligger där i soffan och degar istället. 
 
Forskning tyder mer och mer på att det räcker med kort, intensiv träning för att hålla formen och få stora hälsoeffekter. Se tex dokumentären "Myten om träning" på svt play (tror den finns fortfarande)
 
Det som får mig att hålla igång med träningen är tex:
- Tanken på hur jäkla gött det känns efteråt. Även efter 15 min hemmaträning! Endorfiner och energi!
- Tanken på att man blir snyggare. Det blir man faktiskt helt klart.
- Grym musik peppar vem som helst. Sätt på favvomusiken (med drag i) en stund innan du börjar träna redan. Dra på volymen och dansa runt lite om du känner för det, bra uppvärming och uppladdning!
- Tanken på att jag får mer tålamod med barnen och blir en mer harmonisk förälder.
- Tanken på alla övriga hälsoeffekter, som tex: lägre blodtryck, en stark kropp, bättre immunförsvar, slippa ont i kroppen, få bättre flås och kondis och bli en gladare människa.
- Tränar man får man ofta automatiskt mer lust att också äta nyttigare! Ofta går det hand i hand!
 
Nu ska jag vara lite rolig och lägga upp bilder på några skitbra hemmaträningsövningar. 
 
Börja med att få igång kroppen lite, det kan man göra på alla möjliga sätt. Dansa, hoppa runt, jogga på stället osv. 
 
Upphopp är en bra övdning. Går att göra på två sätt. Bra för lår och rumpa! Kör så många du orkar x 3!
Gå djupt ner (gärna gumpan i golvet!), men böj dig inte för mkt framåt:
 
 
Hoppa sedan så högt du kan!
 
Eller så kör man på benen bredare isär:
 
Utfall är en annan kanonövning. Går utmärkt att köra utan vikter, men jag brukar hålla i en kettlebell eller i två hantlar. Eller så hoppar jag upp i luften och byter ben. Explosivitet! :-D
 
Bra mot gäddhänget: dips! Använd en stol eller soffa. Tänk på att ha rumpan nära "kanten" och inte långt bort. Sänk rakt ner och låt armbågarna peka rakt bakåt. Man kan justera tyngen genom att räta ut benen och därmed flytta hälarna längre ifrån rumpan (det blir tyngre).
 
Plankan! Bra för hållning och för att bekämpa putmage. Sätt i armbågar och tår. Rak kropp, puta INTE med rumpan. Spänn hela kroppen. Håll så länge du orkar x 3. Mer utmaning? "Klättra upp på händerna och raka armar, för att sedan gå ner igen. Alternera vilken arm du börjar med. Ett annat alternativ är att böja in ena benet mot ena armbågen. Snett utåt. Kör varannat ben så länge du orkar. Här är grundpositionen!
Bilderna blir ju lite si och så eftersom jag håller i kameran samtidigt. Här tex så håller man ju händerna i golvet och inte uppåt som jag gör ;-) Fick iaf väldigt bra statisk träning när jag tog bilderna, haha. 
 
Jag kommer lägga upp fler övningar om ni är intresserade. Har en el del på lager och har redan fotat ett gäng utöver de jag lagt upp nu. Jag är inte expert på träning på något vis, men har tränat regelbundet i ca 10 års tid, speciellt tung styrketräning, så jag har skapligt bra koll på tekniken. Jag läser också (och har gjort under dessa 10 år) en hel del om träning/kost/livsstil så ett och annat har jag lärt mig. Hoppas jag :-)
 
Jag är glad om jag kan motivera och peppa åtminstone någon därute!

Kaosmorgon, och tankar om att jobba natt.

Kategori: Allmänt

Ja. Allt är ju i sin ordning, om man säger så. Iaf för att vara en sådan här morgon när min kropp tror att den ska sova och ta det lugnt vid det här tiden. Jag är astrött och har noll tålamod, medan barnen är aspigga och ägnar sig åt att skrika så högt de kan, bråka om leksaker, leka med dörrar (informationen om klämrisken har tydligen inte gått in trots ca 4 miljarder upprepningar), skrikskratta hysteriskt och anklaga varandra för diverse missöden. Tjolahopp faderallan lej! Eller nåt.
 
Nej, jag ska allt ta mig i kragen. Egentligen är jag ganska pigg ändå, det är nog mest tålamodet som är sisådär. Och det är det ju nästan jämt i och för sig ;-) Men sådana här dagar blir jag väldigt påmind om varför jag har ett behov av att barnen på förskolan trots att jag faktiskt är ledig vissa dagar (jobbar i snitt 3 nätter/vecka).  Även om jag inte är så trött så att jag måste sova, så är jag ändå för trött för att ha hand om två småbarn. Dessa dagar har jag insett att jag gör bäst i att lämna dem på dagis några timmar. Då brukar jag passa på att träna, ta det lugnt och samla krafter, för att kunna vara en bättre mamma när de väl kommer hem sedan. Detta är en av ganska få fördelar med att jobba natt. Den väger dock ganska tungt, eftersom jag då har tid som jag inte hade haft om jag jobbat heltid dag. I början hade jag bara barnen på dagis just efter att jag jobbat och skulle sova, men under den perioden övervägde jag starkt att söka annat jobb, eftersom jag blev ett nervvrak. Tog upp problemet med förskolepersonalen som sa " Det är dina behov som styr, vi är glada om de är här så mycket som möjligt". Det var ju skönt. 
 
Vissa kanske tycker att jag lever lyxliv. Men detta är det enda sättet som jag kan överleva att ha småbarn och jobba natt samtidigt. Man måste ha något som väger upp att man behöver ställa om dygnet totalt flera gånger i veckan och att man större delen av tiden känner sig som en halvzombie. Och bara för att man råkar vara mamma så måste man faktiskt inte vara så jäkla duktig hela tiden. Det är då det kan tänkas barka åt skogen.
 
Nu hörde jag dämpade skrik från Knutan. Sprang till trappan (trodde de var där uppe och att Knut var instängd i sitt rum eller nåt) och skrek "Vad håller ni påå med??".  Upptäcker sedan att Knut är instängd i tv-bänken och att Otto står utanför och glor. Okej. Allt i sin ordning, som sagt.
 
Fotosession från morgonen:
 
 
 
 
 
 
Tulpaner från svärföräldrarna. Alltså, jag älskar tulpaner!

Blaha, och lite om träningkläder!

Kategori: Allmänt

Jaha, då har man tvingat upp sig ur sängen. Trodde jag hade barn på dagis till 16, men så visade det sig att de var hos farmor istället eftersom det troligen är magsjuka på förskolan igen. Tack gode gud för farmor, säger jag bara!  Är det något jag är rädd för så är det den helsikes magsjukan. Behöver egentligen ha barnen där både i morgon (för annars är jag en ragata här hemma på förmiddagen, efter att ha jobbat tre nätter och därmed har helt omställt dygn) och i övermorgon, för då ska jag jobba natten igen. Men nej, jag får vara hemma med dem. Hellre det än den där sjukan. 
 
Nu hinner jag dock med ett träningspass på gymet innan jag hämtar dem hos farmor. 
 
Vill passa på att rekomendera alla träningsplagg som är i funktionsmaterial! Sedan jag började springa har jag insett den enorma skillnaden på kläder i andra material och på funktionsmaterial (som andas och transporterar bort fukt). Får nästan panik om jag springer i vanliga bomullskläder eller annat pga den där överhettade instängdhetkänslan. Så numera använder jag alltid sådana kläder när jag tränar, iaf vid träning där jag svettas mycket. 
 
Den här mössan är ett exempel. Jag tänkte först "Men hur bra värmer den här egentligen?", men tjo fick jag. Det är den bästa mössan jag har. Skyddar bra mot vinden, sitter där den ska och andas dessutom. Reflex har den också. Köpt på stadium för 149 spänn, vill jag minnas. 
 

Hoppar in och säger hej!

Kategori: Allmänt

Den här helgen är jag lite tråkig med bloggandet. Har jobbat fre och lör natt och ska även nu jobba sön natt. Det blir nog lite bättre engagemang i morgon! 
 
Nu ska vi köra lite hemmaträning! Får bli lite pulshöjande träning, för i morgon blir det gym igen! Jag låter bilden tala för sig själv, haha! :-D
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Skateboardmästaren.

Kategori: Allmänt

 
Otto har begåvats med ett stort tålamod (troligen inte ärvt från mig iaf) och kan hålla på och träna på saker hur länge som helst om han finner det intressant. Just nu är det skateboarden:
 
 
 
 
 
 
 
 
Nu ska vi till gymet och biffa lite!
 

Smoothie!

Kategori: Allmänt

Att göra smoothie är superbra för hela familjen. Barnen älskar det (sitter och skriker MEEEEEEERR!!) och det är bara att hälla i lite vad man haver hemma. Här har jag gjort på hallon, blåbär, jordgubbar, lite banan, mjölk, grädde och flytande honung. Grädden gör att den blir riktigt krämig och len!
Vill man ha den lite matigare kan man ta i havregryn tex. Efter träning skadar det inte med lite proteinpulver heller, om man nu råkar äga något sådant!
 
 
 

D-vitamin.

Kategori: Allmänt

När jag ändå är inne på det här med kost så tänkte jag tillägga att jag numera äter D-vitamintillskott i ganska höga doser. Det kommer mer och mer forskning som visar att vi behöver betydligt högre doser D-vitamin är vad man tidigare trott. Den nuvarande rekommendationen från Livsmedelsverket är 7,5 mikrogram. Men vissa experter hävdar att vi behöver så mycket som 50-100 mikrogram för att må bra och skydda oss mot diverse sjukdomar. Mycket få människor får ens i sig de där 7,5 mikrogrammen. Det är nämligen jättesvårt att få i sig några betydande mängder D-vitamin via kosten, tyvärr.
 
Jag tycker det låter så logiskt att vi egentligen ska vara mer i solen året om. Numera är alla rädda för solen och skyddar sig noga även på sommaren, vilket gör att vi inte ens laddar upp med D-vitamin då. Kanske inte så konstigt att många är trötta och deppiga under vinterhalvåret?
 
Här är en jättebra sida:
http://www.kostdoktorn.se/d-vitamin/   (för er som undrar så är 2000E = 50 mikrogram, kan blir lite förvirrande)
Även här:
http://www.expressen.se/halsa/experten-svarar-pa-10-fragor-om-d-vitamin/
 
Jag kör på 60 mikrogram per dag, alltså två av dessa tabletter som jag har köpt på ICA:
 
 
Jag vet att vissa är väldigt försiktiga när det gäller tillskott. Det är även jag. Jag tror mer på en hållbar och sund kost. Men just när det gäller det här så är jag villig att stoppa i mig några piller om dagen. Men alla tar givetvis ställning själva!

Mina nya bautastora skor.

Kategori: Allmänt

Jag fryser ihjäl om fötterna när det är kallt ute. Som nu tex, med typ 15 minusgrader, så tar det max två minuter innan mina tår börjar domna bort av kölden. Även om jag har gore-tex skor med tre lager strumpor under. Hur kul är det? Nu köpte jag dessa enorma kängor på skopunkten (rea förstås ;-) ). Extra yllesulor köpte jag också till. De är dessutom så stora så att jag fortfarande kan ha tre lager strumpor under, haha.
 
Som sagt, det finns inga dåliga väder... Nu kan jag cykla till jobbet med fötterna i behåll!

Att äta vettigt.

Kategori: Allmänt

Det här inlägget tänkte jag skulle handla lite om kost. Och detta skriver jag inte för att verka redig på något sätt. Däremot vet jag att många männskor tycker det är svårt att få till en hälsosam och tillfredställande kost i vardagen. Det är inte helt ovanligt att jag får frågor om hur och vad jag äter. Så jag tänkte skriva lite om det här, och kanske kan det instpirera och hjälpa någon? Jag har aldrig följt något diet utan jag försöker helt enkelt bara använda hjärnan lite. Det kommer man ändå ganska långt med. Vill dock påpeka att jag verkligen inte alltid äter perfekt (svårt ibland med stressigt småbarnsliv, jag vet), men jag försöker så gott det går!
 
Jag rafsade fram lite av våra "basvaror" här hemma. Alltså sådant som vi äter till vardags och som ständigt finns med på våra shoppinglistor. Nu behöver det ju inte alltid se ut exakt såhär, men något liknande:
 
Hallon och blåbär äter vi dagligen här hemma. Antingen tillsammans med kesella, på gröten eller i smoothie. Bär är en sådan sak som är både svingott och svinnyttigt på samma gång. Inte helt fel, eller hur? Behöver man sötning så använder iaf jag flytande honung. Det är betydligt sundare än vanligt socker. 
 
Till frukost äter jag alltid havregrynsgröt med bär, banan, honung och diverse nötter. Vad man lägger på gröten går att variera rätt rejält så tröttnar man på det ena så ändrar man bara lite. Ibland skippar jag bären och kör på banan, kanel, kardemumma och nötter istället. Kanel stabiliserar blodsockret, vilket är kanon! Till detta har jag röd mjölk och GRÄDDE, hör och häpna. Jag har märkt att jag står mig längre om frukosten innehåller mer fett. Gott blir det också.
 
Vi använder bara fullfeta mjölkproukter. Vispgrädden används frekvent! Turkisk yoghurt likaså. Kesella är en annan kanonprodukt. Nästan varje kväll äter vi smaksatt kesella (det innehåller lite socker men samtidigt mycket protein som mättar och är superbra när man tränar mycket) med hallon och ett krossat digestivekex överst. Den med vaniljsmak är otroligt god.  Ett annat exempel på bra mellanmål är tuskisk yoghurt blandat med grädde, bär och nötter/pumpafrön. Man blir MÄTT och slipper en massa överflödiga kolhydrater som blodsockret svajigt och ger ökat sockersug. Har man svårt att få i sig tillräckligt med frukt så är det gott med fruktsallad med turskisk yoghurt blandat med kardemumma till(häller gärna i lite grädde i yoghurten här med).
 
Juicer finns det en massa goda, men man bör kanske inte dricka mängder eftersom de innehåller en hel del naturligt socker. Själv älskar jag morotsjuice. Brämhults har en hel del goda sorter. Några glas om dagen är inte fel!
 
Ägg och lax är bra proteinkällor som man kan äta varje dag om det är så!
 
Eftersom vi har småbarn så blir det ju en hel del vanlig husmanskost som serveras. Jag tycker absolut inte att det är fel att äta sådan mat, men försöker ösa på med extra grönsaker. Grönsallad är ju ganska meningslöst att äta (innehåller nästan ingen näring) så vi satsar hellre på cocktailtomater, rödlök, sparris, majs, broccoli och gärna lite äpple eller päron. Jag strör gärna över fetaost eller hårdost om det passar till rätten.
 
Godis äter vi i pricip aldrig. Kakor och bakverk äts om det är "speciella tillfällen", alltså om vi har gäster eller om vi är bjudna någonstans. Däremot äter vi faktiskt i princip aldrig sådant annars. Jag äter dock en del mörk choklad, speciellt Marabous mintchoklad som syns på bilden. Dock räknar jag inte ens det som en last eftersom det är nyttigt med mörk choklad och jag äter aldrig mer än ca 1/4 chokladkaka per dag.
 
Jag tror att fördelen med att äta mer fett är att man slipper hungerskänslor och sötsug. För mig är det tex ingen uppoffring att inte äta godis och sötsaker, för jag känner helt enkelt inget sug. Det går ganska fort att vänja sig av med det tycker jag. Tro mig, även jag har varit sockerberoende ;-)
 
 
Här är en bild på hallon, vaniljkesella och digestivekex. Ser väl inte helt fel ut?
 
 
 
 
 
 

Nu ska jag provocera.

Kategori: Allmänt

Ja, det tänkte jag faktiskt göra. Det är nämligen så att mina barn kommer få välja helt själva vad de vill ha för färger, stil eller leksaker osv. Jag tänker inte pracka på dem saker eller förbjuda saker uteifrån vilket kön de är. Vi har aldrig ens yttrat orden "Det där är för flickor". Är väl medveten om att de själva en dag kommer förstå vad som förväntas av dem utifrån deras kön, men JAG vill inte gå in och påverka där. 
 
Just nu är Otto inne i en rosa/lila period. Och jag förstår att barn överlag gillar saker med glada färger, glitter och fluff. Har förstått att detta är mycket vanligt även bland små pojkar. Själv vet jag inte om jag någonsin hade en sådan period och jag har än idag lite svårt för dessa saker. Eller, jag har svårt för att som är gulligull, rosetter och ljusrosa. Jag har även svårt för det motsatta, alltså häftiga tryck med spindelmannen, tråkiga färger och att pojkar överlag ska vara så jäkla tuffa. Otto råkar gillar båda dessa ytterligheter på en och samma gång. Nästan lite skönt, för det gör det lättare för mig att stå ut, haha.
 
Hur som helst. Det vore väl härligt om alla barn fick välja själva? Rosa är faktiskt bara en färg och inget annat. Spela roll. Jag tycker faktiskt att folk som blir upprörda av sådant här är trångsynta och en aning ointelligenta. Förlåt ;-) Under en period i mitt liv umgicks jag mycket i gaykretsar, där gränserna för kön liksom ofta suddas ut. Så jäkla skönt. Alla bara är som de är. Vad är fel med det?
 
Här är Ottos senaste presenter från farmor (févingarna har vi dock köpt själva). Han blev överlycklig.
 
Tittar man två meter åt vänter ser det ut såhär:
 
 

Yoga är bra grejer.

Kategori: Allmänt

Jag brukar ju inte gå på yoga alls ofta, men då och då känner jag att jag stelnar till i kroppen. Inte helt ovanligt vid frekvent styrketräning (säkert lika vanligt vid ingen träning alls också) och det kan ju i sin tur leda till ont lite här och var samt allmän klumpighetskänsla.
 
Nu var jag på yoga för några dagar sedan, och nu idag igen. Och vilken enorm skillnad på hur mjuk jag kände mig i kroppen, redan andra gången! Dessutom har ryggontet nästan helt försvunnit och min stela höft känns känns nästan helt "normal". Ett annat plus är den lugna och mysiga atmostfären. Har haft en hektisk heldag ensam med barnen, och kände mig vääldigt uppe i varv när jag anlände till passet. Men det tog inte många minuter innan en betydligt behagligare känsla infann sig. Ett mörkt rum med endast stearinljus här och var på golvet och harmonisk musik gör susen för en sönderstressad småbarnsmamma ;-)
 
Invigde nya träningkläder från Åhlens. De har ett gäng jäkligt snygga träningsplagg där just nu. Det här linnet gillar jag skarpt!
 

Den mat som barnen föredrar...

Kategori: Allmänt

... fördrar oftast inte jag. Som tex pasta och köttbullar (från frysdisken - ja jag erkänner direkt), hur kul är det? Förr stod jag hellre över lunchen helt än att äta sådant. Vilket ju är jätteosmart. Jag har nämligen den ovanan att jag konstant äter för lite. Det går jättedåligt ihop med att träna mycket. Så nu har jag skärpt mig. Jag pimpar upp "barnmaten", och ta daa! Det blir faktiskt riktigt gott!
 
 
 
 
Fördelen med att lägga upp lite diverse grönsaker och annat "konstigt" är att barnen plötsligt tittar nyfiket och frågar "Vad äter du?!" "Sånt vill jag också ha!" och vips så har ongen smakat på sparris!
 
 
Tre hela sparrisar slank ner.

En heelt vanlig dag.

Kategori: Allmänt

Otto har läst saga för Knut och försökt bädda ner honom på vardagsrumsbolvet :-)
 
 
Gonatt, gonatt!
 
 
 
 
Vad händer?
 
 
Lyx-kvällsmat!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Välmatchat!

Kategori: Allmänt

Haha. Ja man skulle ju kunna tro att jag ansträngt mig för att matcha. Men nej, det bara råkade bli exakt samma färg på sportbh/linne som tröjan. Nu blir det gymet!
 
 

Söndag, men ingen vila!

Kategori: Allmänt

Har vakat av idag och går in på igen förrän på fredag. Yes! Blir till att ställa rätt dygnet ordenligt och satsa lite extra på träningen. I eftermiddags blev det en cykeltur till Plus för ett Poweryoga-pass. Min rygg har inte visat sig från sin bästa sida den senaste veckan och jag gör nu allt för att få ordning på värken. Vet av erfarenhet att jag behöver stretcha när det blir såhär, så yoga passar utmärkt. Har stela höfter som inte direkt blev mindre stela av alla löpning jag roade mig med i somras och höstas. Viktigt att hitta balansen i träningen, var det ja.  
 
Lite bilder från dagen:
 
Otto har målat och klippt ut ett hjärta till sin mamma. Så fint!
 
Lilla Rufsitufsi
 
Karln har lagat god mat!
 
Fick den här underbara saken av svärmor. En värmedyna man fäster runt midjan. Finns (eller fanns iaf förra veckan) att köpa på Netto, både för nacke och ländrygg. Svinbra!
 
Tipsar om mitt favvo-mellanmål just nu: Yoghurt (har mild vaniljyoghurt här), nötter, pumpafrön, äpple, honung och tinade blåbär. 
 
Ett till tips jag vill dela med mig av: Mirakelolja från BodyShop. Har testat ett gäng olika för mitt hår som lätt ser ut som fnöske när jag tvättat det. Detta är den klart bästa enligt mig! Gnid lite i längderna medan håret är fuktigt! 

Några timmar lördag mellan jobb och jobb.

Kategori: Allmänt

Lördagen har, förutom att sova bort halva dagen, spenderats hos mina föräldrar.
 
 
 Ivar!
 
Ivar och Camilla
 
Mormor Annika fixade en snygg gris!
 
Men HEJ nostalgi! Pappa tog ner saker från vinden, och plötsligt kastas man tillbaka till mellanstadietiden!
 
Som sagt - nostagi! Pappas konstverk från typ... 80-talet?
 
Kvällen avslutas med hemmaträning, biceps och triceps!

Ipad-häng.

Kategori: Allmänt

Ipaden är både en räddare i nöden OCH en källa till mycket tjat och bråk. Men ibland är det såhär trevligt.
Jag var motståndare till en början, men eftersom de ändå använder denna apparaten i pedagogiskt syfte på förskolan så tänkte jag att jaja. Ett och annat lär de väl sig kanske?
 

Det här med att komma igång på morgonen...

Kategori: Allmänt

... när man är nattarbetare. Det är inte alltid så lätt. Otto vaknade idag 06:30 (jag somnade tidigast 02:00 eftersom jag var för pigg) och for runt i huset. Bajsenödig var han också. Och så skedde det en olycka i samband med toabesöket. Jippi, känner man då. Upp och skura. På med barnkanalen. Bedjar (befaller?) honom att sitta fint och titta på tv en stund medan mamma vilar en stund till. Hinner nästan somna om. Knut vaknar. Sätter honom framför tv. Frukost till båda. Försöker vila en stund till. Ungarna sjunger och gapar för full hals och roar sig med en lek som går ut på att den ene skriker "JO!" och den andra kontrar med "NÄ!" och så håller det på i någon kvart. I stegrande volym. Verkligen jätte-stegrande volym, konstaterar jag. Ingen hör mina skrik från sovrummet. Nähäpp.
 
Nu är de på dagis. Och det finns nog inget mer avkopplande nu för tiden än att få dricka sin (enorma) kopp kaffe i lugn och ro med en tidning. Sedan blir det en tur till gymet och därefter ska jag försöka sova en stund innan barnen ska hämtas igen. Laddar för jobbhelg.
 
 
Härliga kaffestund. Men varför står det alltid en traktor på bordet?
 
Och varför står det alltid en Bertil och stirrar på mig?

En andra chans.

Kategori: Allmänt

Okej. Jag ska göra ett nytt försök att sköta denna lilla blogg. Jag älskar framför allt foton och vill ha ett ställe att lägga upp några av mina många bilder per dag på. Annars riskerar jag nog att uppfattas som en tjatmoster på facebook.Fokus blir nog därför mycket på bilder, men kan tänkas att jag även skriver en liten trudilutt.