nejmenhej

Träning, hälsa, kost, småbarnskaos...

Årets första löprunda!

Kategori: Allmänt

Ja, idag skedde det alltså. Äntligen en liten löprunda. Har inte sprungit alls sedan i höstas och var inställd på lite jogging varvat med gång, men eftersom det var så jäkla kallt så var det liksom lika bra att hålla värmen. Sprang därför hela varvet. Visserligen bara 3,2 km men bra för att vara mig, och speciellt med tanke på hur länge sedan det var jag sprang! Lite mör i benen mot slutet av varvet men själva kondisen var det nog inga större fel på! Skönt!
 
 
 
Idag är det ju långfredag och vi har ägnat oss åt lite pyntande (som visserligen spårade ur typ hundra gånger men ändå), så nu har vi påskpynt alla tänkbara ställen. 
 
 
 
 
 
Ha en fortsatt trevlig påsk!

För tips på LCHF-godis i påsk - kolla här!

Kategori: Allmänt

Har hittat en LCHF-blogg som jag verkligen gillar. Författaren till bloggen är en tjej som kombinerar LCHF och massor av träning. Hennes matbilder får mig att börja dregla :-) Kolla in den här länken så ser ni hennes recept på godis, vilket kan passa bra nu i påsktider! Kolla också gärna in resten av bloggen. Här kan man verkligen få inspiration! Troligen kommer jag låna en del av hennes recept framöver! 
 
Medan ni andra påbörjar er dag nu så ska jag gå och lägga mig och sova. Har jobbat inatt!
 
Vår mysmat häromkvällen. Blåbär, vaniljkesella, valnötter och Paulúns granolamüsli
 

Chokladbollar med jordnötter! LCHF.

Kategori: Allmänt

Här kommer ännu ett enkelt och gott recept! Gillar man jordnötter och choklad så gillar man dessa! :-)
 
Ingredienser:
250 g mörk choklad (minst70%)
3/4 dl vispgrädde
1 dl jordnötssmör
en nypa havssalt (ej nödvändigt)
1-2 dl salta jordnötter
 
Koka uppgrädden. Stäng av plattan och lägg i chokladen. Låt den smälta. Blanda i jordnötssmöret. Låt stå i kylen några timmar. Ta ut och forma till små bollar som du rullar i hackade jordnötter.
 
OBS! Låt ej stå i kylen för länge. Gjorde det misstaget och då blev det stenhårt och fick stå ute i flera timmar igen för att bli hanterbart ;-) De färdiga bollarna däremot kan du förvara i kylen sedan.
 
Receptet kommer från lchflife!
 
 
 
 
Bjuder även på lite extra påskstämning, nämligen vårt glamorösa påsk-träd! Gissa vem som valt färgtema och glittriga ägg? Just precis - Otto :-D
 
 
 
Nu ska jag förbereda mig för jobb! God kväll!

Mycket enkelt LCHF-recept: Laxrullar med färskost!

Kategori: Allmänt

Testade detta häromdagen, och det enda man gör är att ta en skiva av gravad laxfilé, lägga i en klick färskost (vi tog vitlök/örter, men det ska funka bra med pepparrot också) och sedan är det klart! Jättegott! Funkar dessutom både som mellanmål eller som till middag/lunch med lite andra tillbehör!
 
 
Vi åt rullarna såhär, ihop med ägghalvor med majonäs och dill, stekt sparris och en massa grönsaker.
 
Jonas har hittat en bra mellanmål att ha med till jobbet. Kvarg blandat med grädde och frysta bär/frukter. 

Tips för att bygga muskler!

Kategori: Allmänt

God morgon, god morgon! Idag tänkte jag ge lite tips för muskelbyggning, som jag själv tycker är jäkligt kul! Jag vet att det ofta måste komma någon och säga "jag tycker inte att tjejer ska ha så mycket muskler" och annat blaj. Dem lyssnar vi inte på. Det kan vara både vackert, snyggt och sexigt med muskler på tjejer och varför ska inte tjejer få se starka och ståtliga ut? Det där med att tjejer ska se smala och nätta ut är ju någon gammal könsnorm som jag inte stödjer för fem öre. Jag vill inte se liten och skör ut, jag vill se stark och hälsosam ut (jag vet, jag har sagt det förut men det förtjänar att sägas igen och igen!).
 
För att återkomma till ämnet då. Vill man bygga synliga muskler så finns det en del viktigt att tänka på, oavsett vilket kön man råkar vara av. Det tar TID och det kräver engagemang att bygga muskler, så är det bara. Vissa tycks tro motsatsen, att man blir en biff bara man går in på ett gym, men det är väldigt långt ifrån sanningen. 
 
Man kan säga att ett framgångsrikt muskelbyggande bygger på tre delar: Styrketräning, kost och vila. Och faktum är att ALLA tre är otroligt viktiga för att få vettiga resultat. Uteblir en av dem så uteblir också bra resultat.
 
För att börja med själva styrketräningen då. För att bygga volym måste du träna dig till utmattning, dvs tungt och helst ganska få repetitioner. Man rekomenderar 3-4 set (omgångar) på varje övning och då bör man orka 6-12 repetitioner. Det finns lite delade meningar om hur många reps man ska göra för att bygga så stor volym som möjligt, men någonstans inom det intervallet iaf. Orkar du fler än så så ska du öka på vikterna!  
 
Ett annat tips är att träna mycket basövningar, dvs övningar som tex benböj, marklyft och utfall som engagerar stora delar av kroppen och många muskler samtidigt. Anledningen är att ju fler och större muskler du tränar till utmattning,, desto mer muskelbyggande hormon utsöndras i kroppen. Undvik därför maskinerna om du kan välja fria vikter istället, för ofta är maskinerna väldigt isolerande och man tränar därmed bara någon enstaka muskel åt gången. Fria vikter kräver mer av din balans och tex din bålstabilitet.
 
Ytterligare ett tips är att inte träna jättelånga pass. Själv tränar jag sällan styrketräning mer än 45-50 min. Kör hellre riktigt effektivt den stund du tränar, och vila inte länge mellan seten. Vitsen är att du ska bli utmattad och få mjölksyra, det är då kroppen svarar bäst på träningen. Tränar man både kondition och styrka på samma dag så brukar rådet vara att träna styrke först och därefter kondition. Blir den sammanlagda träningen över en timma lång, så fyll på med lite energi efter 60 min, annars kan din kropp börja bryta ner sina egna muskler. 
 
Och så har vi kosten. Det är faktiskt så att kosten är otroligt viktig för att bygga upp en vältränad kropp. Det vanligaste felet man gör är faktiskt att äta för lite. Man ska äta MYCKET, för man behöver betydligt mer energi när man tränar hårt än när man inte gör det, men man ska inte äta vad som helst. Kroppen behöver bra bränsle av bra kvalitet. En viktig del är protein-intaget. För tungt styrketränande är det viktigt att tänka på att få i sig bra med protein vid varje måltid. Det finns mycket protein i tex kött, fisk, kyckling, ost, kvarg (kvarg är riktig byggarmat!), bönor, linser och liknande. Kroppen har lättare att ta upp och använda animaliskt protein än vegetariskt! Använd gärna proteinpulver om du har svårt att få i dig ordentliga mängder protein vid varje måltid. Sedan behöver du givetvis energi också. Det får du via fett och kolhydrater. Det går att äta LCHF när man tränar hårt (För att ta ett exempel så äter Björn Ferry som är elitidrottare LCHF) men man bör inte äta helt strikt LCHF utan försöka få i sig lite kolhydrater före och efter träning för att fylla på energidepåerna i musklerna. Det behövs dock inte alls några mängder (kommer skriva mer om detta längre fram).
 
Du behöver äta bra före och efter ett träningspass! Ät 1-2 timmar före, gärna med långsamma kolhydrater och bra mat i övrigt. Tanken är ju att du ska stå dig igenom hela passet, och du ska träna HÅRT! :-) Efter passet äter du så snart du kan, inom en halvtimme. Har du ingen riktig måltid att tillgå just då, så äter du tex en banan och en proteinshake så länge, men ser till att äta en riktig måltid så snart du kan.
 
Överlag säger man att om man ska bygga upp muskler så bör man ligga på ett visst energiöverskott i sin kost. Bantning och muskelbyggning går liksom inte ihop. Ska du bygga muskler så måste du äta dig mätt! Dock är det ju så att man automatiskt bränner fett om man tränar mycket och äter vettig mat, så ner i fettprocent går man ju ändå. 
 
Och sist men inte minst, VILA! Varje muskelgrupp behöver vila 2-3 dagar efter ett hårt pass på gymet! Du kan alltså inte träna armar tre gånger i veckan och tro att du ska bygga grymma muskler. Det som händer är att musklerna får för lite vila och bryts ner plus att du kanske drar på dig en skada. Viktigt är också att få tillräckligt med sömn! Även om man klarar sig med ganska lite sömn så behöver man sova 7-8 timmar per natt för att kunna bygga maximalt med muskler. 
 
Vill också nämna att för mycket konditonsträning kan motverka effekten av styrketräningen eftersom man tränar kroppen på helt olika sätt vid styrketräning och konditionsträning. Kondition tränar uthållighet och kan motverka dina möjligheter att bygga stor musklvolym. Därmed inte sagt att du inte ska träna kondition, men försök att träna ganska korta pass (gärna intervaller) och max tre gånger per vecka!
 
Hoppas att ni har blivit lite klokare! Alla tränar givetvis på det sätt de trivs bäst med, dessa råd är endast inriktade på att bygga stor muskelvolym :-)
 
 
Har upptäckt att jag har ganska synliga ryggmuskler numera. Det var en trevlig överraskning! Jag har också en väldigt sketen spegel...
 
Tycker mig se vissa framgångar även på armar, axlar och mage. Är förvånad själv över hur fort det har gått. Kanske är det att jag har varit mycket mer noga med att äta bra mat nu än vad jag någonsin varit innan. Äter mer fett, mindre kolhydrater, mer grönsaker och mer "riktig" mat, inga lättprodukter eller halvfabrikat. Tränar också mindre frekvent än förr i tiden då jag kunde köra styrka 5 ggr/vecka + kondition. Vilan ÄR viktig!
 
 
 
 

God morgon!

Kategori: Allmänt

Då var man uppe med tuppen igen. Barnen har liksom inte så mycket förståelse för att man gärna skulle vilja sova liite längre än kl 07 när man har jobbat tre nätter innan och knappt sovit något inatt ;-) Men men, det blir en stunds dagis för dem av just den anledningen. Ska göra det bästa av dagen och försöka komma iväg till gymet och träna rygg/bröst/mage idag! De senaste dagarna har faktiskt motivationen varit på topp. Och jag är enormt sugen på att köpa nya träningkläder igen! Kan aldrig det behover lugna ner sig lite? Tur att det nu för tiden finns träningkläder på många vanliga klädkedjor, eftersom det oftast blir betydligt billigare så än om man ska handla märkeskläder i sportaffärerna. 
 
Jag är lite kär i min nya tränings-bh från Lindex. Har köpt två stycken redan, men måste nog köpa fler. Kanonpris och ursköna. Och ursnygga.
 
 
 
 
 
Det var lite bilder från min lilla morgonstretch. Är ju tyvärr väldigt stel och konstig i ryggen på morgnarna och är ganska säker på att jag har någon snedstälning i höft/bäcken efter graviditeterna. Måste ringa rygg- ledkliniken så att jag förhoppningsivs kan få hjälp med att bli av med diverse mysko smärtor. Väldigt irriterande också att inte kunna lyfta ordentligt på gymet bara för att man är rädd att ryggen ska paja totalt.
 
 
Påbörjade chokladbollar med jordnöttsmör igår kväll som jag ska göra färdigt idag. LCHF-stajl. Resultatet och receptet kommer senare! :-)

Vad ska man äta istället för pasta, ris och potatis?

Kategori: Allmänt

Tänkte ge lite tips på hur man kan lägga upp sina måltider om man försöker undvika kolhydrater, som vid LCHF. Äter man mer enligt GI kan man ju äta bulgur, fullkornsris, fullkornspasta, quinoa, matvete osv. Men vill man vara striktare med kolydraterna får man tänka till lite extra. Här kommer därför lite tips! De är hämtade från LCHF.se som är en toppensida där man dessutom kan bli medlem och få en massa extra förmåner! Kolla gärna in! 
 
Detta är sådant du kan inhandla istället för pasta, ris och potatis:
 

Broccoli
Blomkål
Haricots verts
Brysselkål
Squash
Aubergine
Vitkål och rödkål 
Sparris
Vax-, bryt- och bondbönor.
Sockerärter
Sallad, blanda och variera olika sorter
Gurka
Tomat
Champinjoner
Kronärtskocka

 

Vad kan man då göra för kul med dessa? Jo, du kan faktiskt efterlikna både ris, pasta och potatis:

PASTA:

Squashstrimlor. Skär i stavar, 0.5 cm tjocka, 4 cm långa. (Eller hyvla med osthyvel för att få mer likt spagetti)

Squashpuckar. Använd små, smala squash och skär puckar, 0,5 cm tjocka skivor.

Röd- eller vitkålspasta. Gör spagetti, hyvla med osthyvel fina tunna strimlor, eller skär i 2*3 cm stora bitar istället för makaroner.

Lasagne med squashplattor. Använd stor squash, skär i skivor eller plattor, 0,3 cm tjocka. Varva med köttfärssås och grädde, toppa med ost och gratinera i ugnen.

 
RIS:

Blomkålsris
Broccoliris
Grönsaksfräs av squash, champinjoner, fänkål, paprika

Riv vald grönsak på rivjärnets grova sidan eller mixa i matberedare. Stek i panna med smör eller olja tills det är genomstekt och har den konsistens du gillar. Krydda med salt, peppar och din favoritkrydda.

 
 POTATIS:

Blomkålsmos. Koka blomkål mosa/mixa med grädde och smör, salt och peppar. 

Grönsaksbiff och raggmunk. Använd stammen från broccoli och blomkål som blivit över när du kokat buketter. Riv med rivjärn eller mixa med matbereadre och blanda med riven ost, ägg, salt och peppar. Stek som biffar eller raggmunk i panna med mycket fett. 

Aubergine. Dela på mitten och skär snitt i. Salta, peppra och häll över olivolja. Ugnsbaka i 200 C i 20 min. Gröp ur och blanda med t ex köttfärs, eller lägg bara köttfärsen ovanpå halvorna, toppa med ost och gratinera i ugnen 15-20 min.

 
ÖVRIGT:

Blomkål- eller broccolibuketter, rå, kokt eller ugnsgratinerade med ett täcke av ost
Haricots verts
Brytbönor
Vaxbönor
Brysselkål
Sparris
Kronärtskocka, kokt eller ugnsgratinerad med ett täcke av ost
Aubergine, stekt i tärningar, puckar eller ugnsgratinerad med ett täcke av ost
Röd och/eller vitkålsallad, tomatsallad eller champinjonsallad. Skär i skivor och blanda med finhackad rödlök. Häll över en god vinägrett och låt stå och dra någon timme innan servering.

Nötter

 
Något som jag själv har testat och tycker är väldigt gott är att lägga blomkål i en ugnsform, hälla över grädde och riven ost och grädda i ugnen tills det fått fin färg. Krydda efter behov.
 

Intressant om vadträning...

Kategori: Allmänt

Ja, jag och mina vader alltså. Jag tycker det är SÅ snyggt med vältränade vader, men mina egna tycks svara minimalt på träning. Har ju tränat diverse träning i många år, som belastar vaderna. Speciellt då cykling, eftersom jag cyklar väldigt mycket. Även då styrketräning och powerwalks mm. Man kan väl säga att det syns knappt alls på mina vader som är i princip "raka" och mest verkar ha ett lager fett men inga muskler under, haha. Satte mig därför och googlade lite på detta, och vad finner jag? Jo, att det nästan är meningslöst att träna vader på gymet just för utseendets skull, eftersom det är så genetiskt betingad hur stora ens vadmuskler är/blir. 
 
Vadmuskeln är alltså den muskelgrupp som svarar allra sämst på styrketräning! Samtidigt som det var tråkigt att höra så var det väl samtidigt skönt eftersom jag har undrat vad fasen jag gör för fel som inte får några resultat där, medan jag tycker att jag får ganska tydliga resultat på resten av kroppen.
 
Är det då meningslöst att träna vader på gymet? Nej, givetvis inte. Det är bra att ha starka vader och träningen kan ändå ge en liten skillnad i volym samt är bra för att förebygga skador vid tex. löpning. Däremot hittade jag flera seriösa sidor där man istället rekomenderar löpträning, speciellt i backar, för att få snygga vader. Sedan kan man  komplettera detta med vadpress på gymet. Så okej, det blir till att ge sig ut och ränna i backar, kände jag! Det har ju ändå varit planen att börja springa så fort det blir bra underlag i skogen, men nu inser jag att jag dessutom ska lägga in lite back-intervaller för de kära pinn-vadernas skull. Haha. 
 
Såhär ser mina stackars vader ut idag. Men skam den som ger sig!
 
 
Nyss: Havregrynsgröt med naturell kesella 10% istället för mjölk/grädde. SÅÅ gott! Mer protein också och förhoppningsvis lång mättnadskänsla!
 

Bra söndag + mera mattips!

Kategori: Allmänt

Idag har varit en riktigt trevlig och pigg dag, trots att jag är mitt emellan två nattpass. Vaknade relativt tidigt men har ändå varit pigg och energisk hela tiden. Vi inledde dagen med sopning av uppfart (såå skönt att bli av med gruset!) och utevistelse med barnen. Därefter åkte jag och tränade på gymet. Ett lyckat biceps/triceps/axel-pass där jag kunde öka i vikter i några av övningarna. Alltid väldigt roligt när det händer! Hade dessutom sällskap av Jeanette vilket gjorde det hela ännu trevligare.
 
Ja, idag var en bra dag helt enkelt. Har haft några dagar med mindre motivation, men nu är jag på banan igen!
 
Här kommer lite bilder från dagen!
 
 
 
 
 
Här kommer också bild på två av dagens måltider!
 
Fixade ett snabbt LCHF-mellanmål innan träningen. Kokade ägg och blandade med grädde och dill från frysen plus salt och peppar. Till detta makrill i tomatsås samt lite sockerärtor och tomat. Insåg att det dock hade varit smidigare att göra äggröra direkt i stekpannan och blanda med resten. Men jaja. Blev bra ändå!
 
Ikväll gjorde Jonas en väldigt lyckad maträtt med kyckling i jordnötssmör och kokosmjölk samt svamp, salta jordnötter och zuchini (stavning?). Till detta blev det hel bulgur och grönsaker. Som sagt, vääldigt gott!
 
Jag och Knutson!
 
 
God kväll!

Armhävningar!

Kategori: Allmänt

Armhävningar är faktiskt en väldigt bra övning som tränar många olika muskler och som går att göra i princip när och var som helst. Utnyttja det!
 
De muskler som tränas är:
 
Bröst - hela brösmuskeln tränas ordentligt!
Axlar - får jobba ordentligt för att hålla kroppen stabil under övningen.
Armar - Speciellt baksida överarm får arbeta för att sträcka ut armen i övre läget!
Mage - Tränas på samma sätt som vid plankan, dvs bålstabilitet, djupa magmuskler och uthållighet. Detta eftersom man måste hålla magen rejält spänd under hela övningen.
Rygg - Hela ryggen spänns under övningen på samma sätt som magen!
 
Man kan ju göra armhävningar både på tå, på knä eller mot tex en soffa! Känn vad som funkar bäst, men tänk på att vara rak i kroppen och inte puta med rumpan! Har du armarna brett isär tränas mest bröst, medan om du har dem tätt intill kroppen tränar du mest baksida arm. Det går också att hålla ett mellanläge som engagerar samtliga muskler. 
 
 
(denna bild skulle visa armhävningar på knä, men Otto fick mest med överkroppen ;-) )
 
Tricepsarmhävningar på knä.
 
Mot soffkanten!
 
Ett bra redskap för att kunna göra djupare armhävningar är dessa "handtag" som vi köpt på Rusta. Känns dessutom som att dessa gör att man får ett skonsammare läge för handlederna under övningen.
 
 
 
 

Tips på frukost/mellanmål!

Kategori: Allmänt

Köpte igår hem Paulúns Granolamüsli. Granola är helt enkelt en ugnsrostad müsli, inget annat konstigt. Själv trodde jag först att det var något speciellt sädesslag ;-) Det är alltså samma princip som "Start", fast en nyttig variant. Start innehåller ju mängder med socker och är inte att rekommendera direkt. Pauluns granola innehåller däremot inget tillsatt socker men har ändå en söt smak tack vara naturligt oligofruktos som är ett fruktos som kroppen inte kan bryta ner och därför används som näring till goda bakterier i våra tarmar. Dessutom sägs det ge en ökad mättnadskänsla. Smart va? Müslin har också samma knapriga konsistens som "Start".
Jag valde smaken kakao & hallon och jag kan väl säga såhär: det var GOTT! Testa!  Vill också tipsa om att man förstås kan göra egen ugnsrostad müsli som också blir supergott!
 
 
Frukosten idag blev därför inte gröt, utan en halv burk kvarg (10%) granolamüsli, hallon, mango och lite honung. Kändes lyxigt och var hur gott som helst! Jag tror till och med att man hade kunnat använda det som en efterrätt! Tänk vad snyggt att lägga upp i glas istället, så att man ser de olika lagren? 
 
Slänger in en bild på gårdagens frukost också. Testade lite nytt "pålägg" på gröten: hallon, banan, frysta granatäppelkärnor, tärnat päron och mandlar. Friskt och gott! Och fint! Inte helt fel heller att starta dagen med en riktig vitaminbomb :-)
 
Ha en fortsatt bra lördag, nu måste jag ut i solen!

Solig lördag! Bilder från vår vecka.

Kategori: Allmänt

Nu ska jag hoppa i säng, det är jobbhelg som gäller för mig nämligen. Bjuder därför bara på några sköna bilder från häromdagen. Ni som inte ska sova, ut och rör på er i solen lite! :-) Gärna redan på morgonen, det mår man så bra av tycker jag.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Matig räksallad & tips på omelett!

Kategori: Allmänt

Lite mer matinspiration. Gör en räksallad! Här har Jonas gjort en med hel bulgur, diverse grönsaker, päron och ost. Egengjord kall sås till. Mycket gott!
 
 
Häromkvällen: Omelett med broccoli, tomat, paprika, skinka och purjolök. Till det en äppelsallad och keso!
 
Två rätter som båda var väldigt goda!

Kaloriförbrukning vid olika sorts aktiviteter!

Kategori: Allmänt

Hittade en lite rolig sida där man bara fyller i sin vikt och tiden man tänkt träna, så får man upp antal kalorier man förbrukar vid en stor mängd olika sorts träning eller vardagsaktiviteter som tex städning. Jag tränar ju inte själv för viktnedgång men tyckte det var lite roligt ändå att få lite koll. Vet ju att många andra tränar bland annat av den anledningen och vill veta vad man förbränner mest av.
 
Vad jag tycker är viktigt att tillägga är att all träning som ger större och starkare muskler (då främst styrketräning) kanske inte förbränner mängder just när man tränar, men däremot kan både efterförbränning och din totala förbränning sett över dygnet öka rejält om du har större muskler. Större muskler kräver konstant mer energi för att underhållas och för att arbeta - vilket ger en större förbrukning oavsett om du ligger på soffan eller aktiverar dig.
 
Kolla in sidan Kaloritabell för att se vad du förbränner vid din träning!
 
 
 

Smidigaste LCHF-godiset! Gott till kaffet.

Kategori: Allmänt

Mindre avancerat än så här är det svårt att få det, när det gäller att göra små godisbitar utan en massa kolhydrater! Du tar helt enkelt bara och bryter bitar av mörk choklad (ju mörkare desto mindre kolhydrater) och brer på en klick jordnötssmör utan socker (gärna kylskåpskallt då det kan bli lite kladdigt och rinnigt annars). Klart! Lite åt snickershållet blir det.
 
 
 

Börja springa i vår? Om löpträning.

Kategori: Allmänt

Nu kanske många av er redan brukar löpträna, men jag skriver detta mestadels till er som nyligen börjat springa eller vill börja springa. Lite nyttig info helt enkelt. Löpning ger väldigt bra kondis, stärker kroppen, tränar de stora musklerna på kroppen som ger en hög förbränning och får dig att må väldigt bra!
 
Själv började jag springa lite smått för knappt ett år sedan. Har dock alltid haft någon slags dröm om att någon gång komma igång med löpning och har alltid tyckt att det ser så härligt ut att kunna ta ett varv i spåret på sommarkvällarna osv. En lite romantiserad bild, sådär. Haha. Har försökt komma igång med löpning flera gånger, men det har varje gång slutat med att jag fått ont någonstans. Någon gång var det knäet (ont i nästan ett år), en annan gång benhinnorna (ont lika länge). Men så fick jag ett nytt ryck förra försommaren. Mycket tack vare mina kära grannar som hade börjat springa några gånger i veckan och åter väckte det där suget i mig.  Den här gången gick det väldigt mycket bättre. Kanske tack vare att jag nu hade gått långa powerwalks och även ägnat mig åt styrketräning i många år. Bättre grundform och starkare muskler, skellett och leder, kanske? Vet dock att vissa kan börja från noll och ändå inte skada sig, men vill ändå påpeka vikten av att inte gå ut för hårt. Börja gärna redan nu med powerwalks, för "du bör lära dig gå innan du lär dig springa", som man säger ;-) 
 
När det sedan blivit lite mer vår ute så passar det bra att börja springa lite smått. Börja då gärna med intervaller där du först går en sträcka, sedan springer en sträcka för att sedan gå igen osv. Jag som aldrig en lyckats springa en vettig sträcka (och då snackar vi över 200 meter i sträck, haha) utan att halvdö lyckades på detta vis redan på tredje försöket springa 3,2 km utan uppehåll. Det krävdes alltså bara 2 gånger med springa/gå-tekniken för att lyckas ta mig runt spåret utan att gå alls. För mig var det jäkligt imponerande faktiskt. 
 
Håll sedan på såhär ett tag, med mindre sträckor, tills kroppen vant sig vid belastningen. Du känner själv om du börjar känna dig överansträngd någonstans. Om inte, spring gärna 2-3 gånger i veckan i ett lugnt tempo. Själv har jag förhoppningen om att kunna varva min styrketräning med kortare löparrundor några gånger per vecka. 
 
Viktigt att tänka på:
 
  • Skaffa bra skor! Det är inte billigt med löparskor, men det är värt det! Dessutom kan du använda dem i vardagen och på promenader utöver löpningen. Är de dessutom snygga så får man extra lust att använda dem ;-)
  •  
  • Tänk på hållningen. Spring med stolt hållning och håll dig upprätt! Detta innebär en lätt anspänning i mage/rygg hela tiden.
  •  
  • Skjut fram höften.
  •  
  • Pendla med armarna, men "flaxa" inte. Håll dem intill kroppen, tummarna uppåt och rör dem fram och tillbaka.
  •  
  • Blicken framåt
  •  
  • Spring med ett lätt löpsteg, ta små steg landa mjukt.
  •  
  • Undvik att sätta i hälen först eftersom detta bromsar dig. Landa istället mitt på foten, på fotbladet och rulla fram på tårna för att skjuta ifrån lätt.
 
Det finns olika löptekniker, men detta är bra att starta med. Vana löpare kan tex istället landa på tårna och på så sätt få upp en högre hastighet, men detta är inget man behöver tänka på som nybörjare och vardagsmotionär.
 
När det gäller kläder så är det praktiskt med funktionsmaterial som transporterar bort fukt eftersom man i regel svettas ganska rejält vid löpning och det är mindre trevligt att springa i totalt dyngsura kläder. Sportaffärerna har ofta bra erbjudanden på löparset i funktionsmaterial, så detta behöver inte kosta mycket.
 
Värt att tillägga: Det går att springa även vintertid, givetvis. Men själv föredrar jag viss värme för ledernas skull och mjukt underlag (skogen). Cykling ägnar jag mig dock åt året om eftersom jag cyklar till jobbet. Ska jag konditionsträna inomhus väljer jag hellre gruppträningspass än löpband. Men alla är vi olika! Det man trivs själv med är alltid den bästa träningen! Då är det dessutom större chans att den blir av överhuvudtaget ;-)
 
 
 
 

Favoriter i skafferiet!

Kategori: Allmänt

Ibland funderar man på vad som är bra att alltid ha hemma. Här kommer lite bilder från sådant som vi i princip alltid har hemma och som vi använder typ dagligen!
 
Dessa använder vi ofta som tillbehör till fisk, kött och sallader: Matvete, olika typer av grövre ris, quinoa. mathavre och bulgur! Mycket bättre än pasta och vitt ris! Långsammare energi (lägre GI), mer näringsämnen och mer fibrer! 
 
Mängder av bär. Jag tror jag äter bär ungefär tre gånger per dag. Till gröten på morgonen, som mellanmål på eftermiddagen tillsammans med kvarg eller turkisk yoghurt och ganska ofta ihop med lite vanlijkesella på kvällen. Emellanåt en bärsmoothie också. Så nyttigt och så gott - på en och samma gång!
 
Fiberhavregryn (till gröten) och Paulúns müsli eller hemmagjord musli.
 
Morotsjuice, massor av olika naturella nötter, riven kokos och kvarg (kesella). 
 
Massor av frukt. Även om jag ganska sällan äter bara en frukt, så har jag det väldigt ofta som tillbehör till gröt, smoothie eller mellanmålet med yoghurt eller kvarg. Vi använder också ofta päron eller äpple i salladen till maten. 
 
För övrigt använder vi givetvis också mycket grönsaker, men dessa glömde jag ta kort på ;-) Broccoli, sparris, små tomater, olika sorts lök, paprika mm.  En annan sak jag missade var ost, som vi använder i olika former, tex fetaost, salladsost, lagrad hårdost riven i maten, tärnad hushållsost osv. 
 
Ha en bra kväll! I morgon tänkte jag skriva lite om löpning. Snart säsong!
 
 
(Ett litet motto jag har: Bara för att du "slarvat" eller unnat dig något vid någon tidpunkt på dagen eller någon dag i veckan, ge inte upp allt för att du känner dig dålig! Man FÅR unna sig och man FÅR slarva lite ibland, det viktigaste är att man skärper till sig fort igen. Klarar du denna balansgång så har du kommit långt!)

Motion och immunförsvar, matbilder och frisk Knut!

Kategori: Allmänt

Har ju redan tagit upp detta tidigare, men alltid kul när det kommer en färsk, svensk studie som visar att motion verkligen hjälper immunförsvaret att skydda sig mot förkylningar och influensa! Hela 18 procents skillnad visade sig skillnaden vara mellan de som lever aktivit och motionerar jämför med dem som inte gör det.
 
Hur mycket behöver man då motionera/träna för att få den effekten på immunförsvaret? Jo, har man ett aktivt jobb där man rör sig en hel del, 40 timmar i veckan, så klarar man sig på det (även om det givetvis inte skadar att träna utöver detta), men har man däremot ett stillasittande jobb så krävs en timmas rejäl fysisk aktivitet på dygn, plus att man dessutom är måttligt fysiskt aktiv under ytterligare tre timmar på dygnet (tex städning, hundpromenad mm).
 
Som ju har framkommit i flertalet studier så är ju ett stillasittande arbete väldigt dåligt för hälsan, så kom ihåg att försöka ta en promenad på rasten eller bara göra någonting som väcker kroppen till liv emellanåt. Helst ska man ju röra lite på sig en gång i timmen, även om det bara handlar om att hämta ett glas vatten. 
 
I studien framkom även att om man lider av långvarig stress så kan motion hjälpa till att bättra på immunförsvaret (stress försämrar ju immunförsvaret), särskilt för män.
 
Japp, det finns många anledningar till att röra på sig, om man säger så. 
 
 
Igår chockade jag min kropp med lite spinning. Var väl 6 månader sedan jag var på det sist, men omväxling förnöjer! Spinning har aldrig varit något jag totalt fastnat för, men det är inte så att jag ogillar det heller. Så något pass då och då kan det bli. Behöver något att varva styrketräningen med och har känt att det har blivit för lite konditionsträning nu det sista. Dock ska jag börja springa när det är isfritt i skogen och gärna liite varmare än såhär. Ett varv i spåret tar lite tid men ger väldigt mycket!
 
Ett av gårdagens mellanmål: Naturell kvarg, grädde, pauluns supermüsli och hallon. Väldigt gott! 
 
Jonas stod för middagen igår: Stekt potatis, kyckling med bland annat spenat, paprika och grädde samt sallad med fetaost. Jag som var svimfärdig efter spinningen åt så att jag hade ont i magen resten av kvällen, haha.
Knutan är äntligen frisk efter vad som visade sig vara tredagarsfebern. Igår var febern som bortblåst och ersattes av rosa prickar på hela magen och ryggen. Idag är de i princip borta och han verkar vara sig själv. 
 
Skymtar man prickarna? De var svåra att fånga på bild...

Träna triceps (hemma eller gym)!

Kategori: Allmänt

Då så. Tänker gå igenom några olika tricepsövningar! Triceps är baksida arm, alltså där man lätt får lite "gäddhäng" ;-) Triceps kan man träna genom ganska många olika övningar, så det funkar oftast att få till några övninvar oavsett om man bara har sin kroppsvikt, någon hantel, en kettlebell eller en skivstång. 
 
 
Tricepsarmhövningar. Händerna rakt under axlarna. Sänk dig ner tills du har ca 90 grader i armbågsled, vänd sedan. Görs på tå eller knä. Kan göras direkt på golvet eller med bräda som här.
 
 
Dips: Stöd dig mot en stol, bänk eller soffa. Sänk dig rakt ner med rumpan som ska vara nära kanten hela tiden.  Ha fötterna nära för lättare dips, eller långt ifrån med raka ben för tyngre.
 
 
Hantelpress bakom huvudet: Använd hantel eller kettlebell. Börja me raka armar, intill öronen. Sänk rakt bakåt och tänk på att hålla armbågarna i samma läge hela tiden.
 
 
Liggande på bänk med kettlebell eller skivsång. Det viktigaste är även här att tänka på att ha armbågarna i samma läge hela tiden så att du inte gungar med hela armarna. Håller du i skivstång, håll axelbrett eller tätare. Man kan sänka vikten antingen mot pannan eller bakom huvudet (beror på läget på överarmarna), gör vad som känns bäst.
 
 
Med viktplatta: Här kan du stå som jag på bilden eller direkt på golvet på knäna. Börja i nedre läget med armen tätt intill kroppen. Höj vikten rakt bakåt i en kontrollerad rörelse, alltså inga svinga vikten i full fart. Stanna med rak arm bakåt i någon sekund innan du vänder tillbaka, så brukar det kännas rejält.Även här: armbåde och vöerarm i samma läge hela tiden! Det är enbart underarm som rör sig!
 
 
Med gummiband: Sätt gummibandet under smalbenen, nära fötterna. "Klista fast" armbågarna i rätt läge vid öronen och dra rakt uppåt!
 
 
Sådärja. Det var vad jag kunde hitta på för tricepsövningar att köra hemma. På gymet finns ju ännu fler möjligheter med kabelmaskiner och dips-maskin osv. Hur som helst, kör gärna 2-3 övningar av de jag visade, och gör 3 set (omgångar) på varje övning, ca 6-12 upprepningar. Men glöm inte bort framsida arm, biceps. Det blir konstigt om man enbart tränar baksida arm hela tiden och aldrig framsida. Det måste vara lite balans mellan dessa! Så kom igen nu om du vill ha snygga, starka armar! Har man mycket "gäddhäng" är det sannolikt så att man behöver kombinera lite viktnedgång med styrketräningen, men ner i vikt går man ju sannolikt automatiskt om man tränar och äter rätt!
 
 Här kommer lite pepp! :-D
 
 
 
 
 
Gillar verkligen den sista! Jag tror det är så, att om man bemöter negativa, trista energitjuvar med att enbart fortsätta vara positiv, så blir de stumma. Välj vilka människor du ska lägga din energi på, och dessa är de som får dig att må bra, som lyfter dig, peppar dig och accepeterar dig. Resten kan du strunta i, ärligt talat. Gör det som du mår bra av och bry dig inte så mycket om vad alla andra tycker, för det kommer alltid finnas folk som tycker tvärtom eller som hellre vill se dig misslyckas. De som vill se dig misslyckas är alltid människor som inte mår så bra i sig själva och därmed mår bättre av att andra mår dåligt. Ge dem inte dem kicken! (Nu blev det lite allmänt babbel här, men jag tycker detta är viktigt...) Både när det gäller träning, kost och allt möjligt här i livet så kommer man råka ut för den här typen av människor tror jag. Men skaka bara av dig det där negativa, du klarar dig bra utan det! :-)
 
 

Jag lever :-)

Kategori: Allmänt

Om det är någon som undrar vart jag håller hus så och varför jag inte uppdaterar bloggen så är det för att helgen har varit totalt fullspäckad så jag har helt enkelt inte hunnit skriva alls! Det har varit namnkalas för mitt kusinbarn Ester, tjejmiddag, ta hand om sjuka barn, handla presenter, handla annat och bla bla bla. Ja ni fattar.
 
Ikväll har vi fotat olika tricepsövningar här hemma. Kommer lägga ut dem i morgon, så håll utkik om ni vill veta hur ni ska träna bort gäddhänget ;-)
 
Min mormor och min systerson Ivar. Så fina så!
 
Esters namngivning!
 
Camilla och Ivar
 
Mina underbart sköna polare!
 
 
Som sagt, återkommer i morgon! :-)

Nya vårskor, kläder och tips bra träningspass på youtube!

Kategori: Allmänt

Hej hej!
Jag har inte riktigt orkat engagera mig så mycket i bloggen de här dagarna. Blev en sån där vecka när jag inte alls kunde sova bra efter nattpassen. Plus att Knut blev sjuk nu då. Men jag kommer igen! :-)
 
Jag har varit i handlartagen igen. Kände att jag ville ha lite nytt till mig själv, både skor och vanliga kläder. Blev två par tygskor och diverse kläder. Velade lite mellan att köpa ett par converse eller ett par billigare varianter. Blev de billigare, plus ett par extra. Och då kostade det ändå bara en tredjedel av vad ett par converse hade kostat. 
 
 
Sedan köpte jag lite snygg-kläder till mig själv. Blir lätt bara en massa träningkläder annars, och vardagskläder. Nu köpte jag korta shorts och en finare "tunika", eller vad man ska kalla det. Älskar korta shorts. Lite biffigare ben bara, så ska det nog bli bra, haha. 
 
 
 
 
Avslutar med att tipsa om att träna via you tube, där man faktiskt kan hitta mängder av olika pass. Ett tips är att söka på fitnessblender, som lägger upp professionella och pedagogiska pass, med många olika tempon och typer av träning. Korta och långa pass, intervallträning, kettlebellpass, cardio, styrka, HIIT, yoga, fokus på olika muskelgrupper osv.  Finns alltså även många riktigt tuffa pass! Allt gratis! Testa! Glöm inte att sätta på bra träningsmusik till.
 
 
 

LCHF-bountys! Vääldigt goda...

Kategori: Allmänt

Här kommer receptet på ett gäng väldigt goda LCHF-bountys, alltså kokosbollar med chokladöverdrag! Ett bra och lyxigt sätt att få i sig nyttigt kokosfett ;-)
 
Ingredienser:
 
50 g kokosolja (på burk)
½-1 dl stevia strö (naturligt sötning som inte höjer blodsockret)
1 dl kokosmjölk
1 dl vispgrädde
200 g kokosflingor
175 g mörk choklad
 
Smält kokosoljan i en ganska rymlig kastrull. Blanda i stevia och sedan resten av ingredienserna utom choklad. Ställ i kylen någon timma så att det stelnar lite. Smält chokladen i vattenbad. Forma små bollar av blandningen och doppa i chokladen. Lägg på bakplåtspapper tills de stelnat och förvara sedan i kylen.
 
Receptet kommer från LCHFLIFE
 
 
 
Tråkigt nog har Knut blivit sjuk igen, så nu är det till att ha sjukstuga åter igen. Frågan är om det fortfarande är samma konstiga virus som härjar i honom eller om det är något nytt. Kan det inte bara bli vår snart så att man slipper sjukdomar stup i ett? 
 
Aningens trött och sliten efter tre nätters jobb med dålig sömn, Idag väcktes jag av dagis kl 11 och fick springa upp och hämta sjuklingen. Som tur var fick jag sova sedan eftersom han var så trött att han sov i flera timmar.  Är dock ledig i en hel vecka nu, så det är iaf skönt! :-)

Mättande och smakrik linssoppa!

Kategori: Allmänt

Har gjort linssoppa förr, men nu var det längesedan. Fick ett ryck igår dock, och som vi alltid brukar säga: varför gör man inte soppa oftare? Det är ju faktiskt väldigt gott. Speciellt med ett gott bröd att doppa i soppan!
 
Linssoppa är hur lätt som helst att göra, det är billigt, mättade och nyttigt. Så har du inte testat, så gör det! Det är klart inom en halvtimma! Röda linser innehåller mycket protein, mineraler och fibrer.
 
Ingredienser:
 
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
smör eller olja
1 dl röda linser
½-1 st grönsaksbuljongtärning
1 burk krossade tomater
2 dl vatten
ca ½ tsk oregano
ca ½ tsk basilika
salt
peppar
 
 
Fräs lök och vitlök i matfettet tillsammans med linserna. Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra ca 15 min. Linserna ska mjukna och svälla. Blir soppan för tjock, tillsätt bara lite extra vatten. 
 
Servera med creme fraiche, gräddfil eller turkisk yoghurt (ev blandat med lite grädde). Ät gärna tillsammans med grovt bröd med ost. Vi tog Low carb blåbärsbröd och det passade superbra!
 
Detta räckte till ca 4 potioner för oss eftersom man äter bröd till, men gör gärna dubbla satsen om du vill spara i kylen och äta i flera dagar!
 
 
 
 
 

Intervallträna - bra för kondition, styrka och förbränning!

Kategori: Allmänt

Här har vi något som jag själv tänkte komma igång med när jag ska börja komma ut på löprundor igen! Har varit dålig på att utnyttja detta med intervaller tidigare, men ska ta tag i det snarast möjligt. Intervallträning innebär att man under ett konditionspass varvar hög och låg intensitet. På detta sätta kan man förbättra sig rejält, och det är också ett bra knep att ta till när man känner att man står lite stilla i sin utveckling och inte förbättrar sig. Det är också ett bra knep för att få ut mer av sitt pass när det gäller förbränningen. 
 
Eftersom intervallträning är mer krävande än en jämn träningsintensitet är det viktigt att man är uppvärmd innan man kör igång med själva intervallerna, och att man är medveten om att det kräver lite längre återhämtning. Man kan med fördel varva sina vanliga konditionspass med intervall-pass. Börja gärna med ett pass i veckan och lägg gärna en vilodag efteråt (dock går det fortfarande bra att tex ägna sig åt lugnare aktivetet, tex promenad). Tränar du intervallträning kommer även din efterförbränning vara högre än vid vanlig konditionsträning.
 
Intervallträning kan man använda sig av vid all konditionsträning, alltså både vid löpning, powerwalks, cykling, crosstrainer och simning. Själva principen är att man under antingen en viss tid eller en viss sträcka kör hårt och intensivt, för att sedan vila (antingen stå helt stilla, gå eller tex jogga lugnt) under en sträcka eller tid. Exakt hur detta läggs upp kan se väldigt olika ut. För att ta ett exempel kan man först värma upp, sedan köra på HÖG intensivtet under 30 sekunder, för att sedan köra lugnt under några minuter (tills mjölksyran försvunnit) och sedan upprepa ett visst antal gånger eller en viss tid.  Ett annat sätt är att springa fort 500 meter för att sedan vila i 60 sekunder, och sedan upprepa igen tills man gjort 10 sådana upprepningar. Det handlar alltså om tuff träning, men den ger också utdelning i form av snabbare utveckling, bättre kondition, mer styrka och högre fettförbränning!
 
Men som sagt, man kan variera sig väldigt mycket! Ni som kör intervallträning, kommentera gärna och ge tips. Jag är själv lite ovan inom ämnet och har egentligen bara intervalltränat via spinning eller andra gruppträningspass.
 
Läs mer om intervallträning här och här!
 
 
 
 
 
Nu ska jag och barnen baka lite! Resultatet får ni se i morgon! :-)
 
Gott mellanmål med få kolhydrater: Pannkakor med grädde och bär! 
 
 

Vilan är också viktig för träningsresultaten!

Kategori: Allmänt

Detta ämne har jag ju faktiskt inte alls skrivit om tidigare, slog det mig. Men att vara medveten om vikten av vila mellan träningspassen är väldigt viktigt. Det som annars kan hända är något väldigt trist, nämlingen överträning. Tecken på att du är övertränad kan tex vara att du känner dig ständigt matt i kroppen, du är lättirriterad, trött och har svårt att hitta träningslusten. Du kan dessutom få sämnbesvär och bli öm i kroppen. 
 
Innan jag går in på vilken tid som går åt till att återhämta kroppen efter olika träningspass så vill jag ännu en gång påpeka hur viktigt det är att äta så tidigt man kan efter ett träningpass, och att det målet ska innehålla både skapligt med protein och kolhydrater, för bästa muskeltillväxt och återhämtning av musklerna. Väntar du längre än 1½ timma så "stänger" musklerna sitt intag av glykogen (energi) och det kommer du att märka av genom att du inte orkar ge lika mycket under nästkommande träningspass! Vill man ha maximal muskeltillväxt kan protein-tillskott vara ett knep, tillsammans med tex en banan eller annat som innehåller kolhydrater. Du är alltså inte alls smart om du undviker att ge musklerna energi efter ett pass, för du kommer inte vinna någonting på det utan snarare tvärtom. Det som händer är då att kroppen börjar bryta ner sina egna muskler och att du kommer orka mindre och mindre för varje pass. 
 
Tidningen Aktiv Träning har gjort en lista över vilken tid det tar att återhämta sig efter olika träningspass. Vill börja med att nämna att om du tränar väldigt lugnt, tex en vanlig promenad eller lugn cykeltur, så hinner kroppen återhämta sig under själva träningen, och behöver därför ingen återhämtningstid alls.
 
45-60 min snabb gång - få timmar
45-60 min distanslöpning - ca 6-12 timmar
45-60 snabb löpning - ca 12-18 timmar
30-45 min mycket snabb löpning - ca 12-24 timmar
6 x 3 min hårda intervaller - ca 18-36 timmar
60 - 90 min tung styrketräning - ca 18-36 timmar
 
Som ni kan utläsa så kan man alltså i princip powerwalka eller springa varje dag (så länge det känns bra) utan att bryta ner kroppen. Däremot så behöver man längre tid för återhämtning vid tyngre styrketräning eller tuffa intervaller. Vad gäller styrketräning så löser man oftast detta genom att träna olika musklegrupper olika dagar! Överalg gäller också att ju bättre form du är i, ju kortare återhämtningstid!
 
Det viktigaste av allt: lyssna på kroppen! Börjar du känna dig allmänt sliten och trött, tappa motivation eller känna att träningspassen känns ovanligt tuffa, ta några dagars vila eller träna något helt annat för att variera dig. Risken är annars att du tröttnar helt och lägger av, för att kroppen blir så slut. Den andra risken är ju att du får dåliga träningsresultat och står och stampar på samma ställe. Variation är bra i största allmänhet, så blanda gärna styrka och kondition på ett sätt som passar dig!
 
Gå gärna in på den här länken och läs hela artikeln!
 
 
 

God, grön smoothie och äpple dippat i jordnötssmör!

Kategori: Allmänt

Tips på mellanmål brukar ju vara intressant. Idag testade jag för första gången att göra en grön smoothie. Den blev riktigt god! Jag slängde i lite av varje, men ungefär detta var det:
 
1 dl fryst mango i bitar
2 tärningar fryst spenat
½ burk kvarg (kesella naturell)
½ dl grädde
Saften av ½ apelsin
½ banan
lite honung
+ mjölk för att få rätt konsistens
 
Kan säga att man kände inte alls smaken av spenaten, ifall någon blir avskräckt av den biten. Spenat blir man ju stark av (som ju faktiskt är vetenskapligt bevisat), mango är fullt av vitaminer och fibrer, kvargen är rik på protein, och grädden ger mättande fett som dessutom ger smoothien en lenare smak. Apelsinen ger extra C-vitamin och även honungen innehåller en hel del nyttigt! Ett väldigt bra mellanmål helt enkelt.
 
Till detta blev det äppelklyftor och jordnötssmör utan socker (green choice). Alltså ännu mer vitaminer, fibrer och sist men inte minst protein och viktiga fettsyror från jordnötssmöret. 
 
 
 
 
Äppelklyftare. Nödvändigt -nej. Smidigt -ja.

Brun-utan-sol, smidig frisyr och psysalis!

Kategori: Allmänt

Japp, barnen är friska och ska till dagis. Jag ska jobba tre nätter, men det känns rätt skönt ändå att återgå till det normala. Det innebär också ett ordentligt gympass för mig någon gång under dagen. Har rejäl träningsvärk i baken sedan sist. Känns härligt, haha! Det blir faktiskt lite roligare att träna nu när våren närmar sig också. Inte för att jag tränar speciellt mycket för själva beachen (känns inte riktigt att det är det man gör som småbarnsmamma i första hand), men vår och sommar innebär ändå kläder som visar lite mer än vad tjocka fleecetröjor, dubbla byxor och raggsockar gör(ja - vi har det lite kallt här hemma!). Och visst är det lite roligt att ha en skapligt vältränad kropp och klä upp, det tycker vi nog alla :-D

Förresten, ett tips nu när man känner sig som en grå blekfis mest hela tiden: använd gradvis brun-utan-sol! Det gör susen alltså. Använder man den gradvisa sorten så är det också mycket lättare att undvika ojämnheter som man annars lätt får med vanlig BUS-kräm. Jag smörjer in mig ungefär varannan dag. I ansiktet blandar jag nu hälften BUS-kräm med hälften av min vanliga ansiktskräm, och genast får man en lyster som inte alls fanns där tidigare. Jag använder den här från Nivea:

 
Tips nr 2 idag blir den här typen av fläta! Passar dessutom utmärkt vid träning eftersom man får undan luggen på ett snyggt sätt. Tycker dessutom att det är väldigt fint med en sådan här fläta, speciellt om det ser lite ruffigt och tufsigt ut :-) Här har jag sovit med min och då blir den nästan snyggare än innan, hehe.

 

En av mina stora favoriter: physalis! Dessa brukar jag hetsäta ganska ofta. De är fullproppade med C-vitamin och innehåller dessutom mycket B-vitaminer och mineraler!
 
Ska snart försöka lägga upp lite nya träningsövningar, måste bara ha någon som har tid att ta kort också! :-)

Guacamole - nyttigt, enkelt och vansinnigt gott! + lite annat!

Kategori: Allmänt

Igår åt vi tacos. Testade för första gången att göra egen guacamole. Fy fasen vad gott det blev. Måste göra oftare och äta till allt möjligt!
 
Såhär gör du:
 
Ingredienser:
2 avocado
½ liten rödlök
½ tomat eller 2 cocktailtomater
lite citronsaft
1 vitlöksklyfta
 
Mosa avocadon. Finhacka rödlök och tomat, samt pressa vitlöksklyftan. Blanda allt och droppa över citron efter eget tycke. Krydda om du vill med lite peppar. Lät gärna stå i kylen en stund. Klart! Vill man ha den lite krämigare och matigare kan man blanda i lite turkisk yoghurt eller kvarg!
 
Guacamole kan man ju äta även om man inte äter tacos. Passar till sallad, alla möjliga maträtter samt gör att ha på mackan. 
 
 
 
 
Lyxade mig med gacamole på smörgår i morse!
 
Bra tidning med inriktning på lågkolhydratkost!
 
Nu kanske vissa tycker att det var ett jädra tjat om lågkolhydratkost? Anledningen till att jag skriver en del om detta är ju att jag tror starkt på att äta sig MÄTT och att hela tanken bakom kost som bygger på få kolhydrater och mer fett känns långt mer vettig och logisk än att äta tvärtom. Själv äter jag inte LCHF och kommer troligen aldrig att göra detta (iaf inte strikt), men jag har ändrat min kost till att innehålla mer fett och mindre kolhydrater än vad den gjort innan och jag känner att jag mår bättre på detta sätt. Inget sötsug, bättre humör, mer energi över hela dagen och inga hetsätningsattacker eller blodsockerfall. Mer och mer forskning visar också att det snarare är livsstilsfaktorer än kost som påverkar vår kolesterolhalt i blodet och ökar risk på hjärt- och kärlsjukdomar. Exempel på detta är stress, rökning, dålig kosthållning och att inte motionera. Så är du rädd om din hälsa, ändra hellre på några av dessa faktorer (om du inte redan gjort det) än att gå runt och vara livrädd för mättat fett.
 
Otto och Knut påskpyntar två plastväxter med stor inlevelse. Snart är det påsk! :-D
 
 
Lite rump-pepp förresten! Ni som strävar efter en mer vältränad rumpa, kolla in detta. Ser ut som två hela olika rumpor, men det enda som skiljer är träning! 
 
Trevlig söndag på er! Idag har vi äntligen två friska barn här hemma, så idag ska vi ut och leka!

Mattips, kläder och sjukdomar...

Kategori: Allmänt

God förmiddag! Solen skiner och jag vill ut. Det vill dock inte Otto, som fortfarande ligger däckad i feber. Jäkla influensa. Han låg hela dagen igår också. Men i förrgår var han nästan som frisk och vi var på stan och handlade lite trevliga saker. Förutom att Otto handlade princessringar och rosa lipsyl (rosa perioden fortsätter) så shoppade jag loss lite färgglada vårkläder till barnen! Blir så glad när man kan hitta lite färgglatt även till killarna och inte bara grått och trist. Och just nu kryllar det av färgglada kläder till alla verkar det som!
 
Detta blev det:
 
Knut fick den kortärmade monstertröjan eftersom han är väldigt intresserad av monster just nu. Försöker annars låta bli att köpa en massa nya kläder till honom eftersom han ärver stora mängder kläder av Otto som fortfarande är i fint skick. Men jag skulle gärna vilja, kan jag säga ;-)
 
Här är en bild från Ottos pigga dag! Balansträning på gymbollen var det då. Kändes totalt livsfarligt, men jaja.
 
Middag i förrgår: Torsk i kokosmjölk, röd curry, sambal oelek, prjolök och paprika med quinoa och grönsaker:
 
Ännu ett lyckat mellanmål: Turkisk yoghurt,grädde, müsli, färska jordgubbar, kokos och lite honung:
 
Testade igår blåbärsbröd från Carb Zone (lågkolhydrat). Var faktiskt riktigt gott tyckte jag! Lite mer tuggmotstånd, men motsatsen till torrt!
 
Nu blir det ut i solen igen, med Bertil! Herregud, man blir ju bortskämd med sol som är framme i princip varje dag!  Lite senare tror jag det blir ett benpass på gymet! Har sett fram emot detta eftersom jag har fått träna hemma denna vecka pga sjuka barn. Det är ju inte så illa det heller, men just ben vill jag verkligen träna tungt, och det kan vara lite svårt hemma. 
 
Ha en underbar dag alla! 

Förklaringen till varför man går upp i vikt av kolhydrater! Läsvärt!

Kategori: Allmänt

Jag läser ju som bekant boken Matrevolutionen just nu (se tidigare inlägg) och lär mig massor! Något jag inte helt och hållet har varit på det klara med tidigare är detta med kolhydrater, insulinutsöndring och fettinlagring i kroppen. Är det skillnad beroende på vad man äter? Blir man inte fet att fett, bara av kolhydrater? Måste man äta LCHF för att våga äta mer fett? Jag blir alltid lite frustrerad av att veta ATT det är på ett visst sätt, men inte VARFÖR. Jag vill vill ha en logisk förklaring.
 
Såhär är det alltså. När vi äter socker eller kolhydrater överlag så startar en insulinproduktion i kroppen, det pumpas ut en massa insulin för att cellerna i kroppen ska kunna ta åt sig sockret och därmed sänka blodsockret som snabbt blir högt (och är skadligt för våra kroppar). Alltså, kroppen vill fort sänka det onödigt höga blodosckret och reagerar med att pumpa ut insulin som gör det möjligt för kolhydraterna att komma in i kroppens alla celler och stanna där (som fett). För att vända på det så kan vi inte bli av med fettet på kroppen när insulinnivåerna är för höga i blodet, för då är cellerna inställda på att "ta emot" inte att "ge ifrån" sig energi. Detta är förklaringen till att det är riktigt dåligt att ha höga insulinnivåer i kroppen. Äter man mycket kolhyrater och/eller sötsaker överlag så kommer dessutom cellerna bli mindre känsliga för insulinet och vad som händer då är att kroppen pumpar ut ÄNNU mer insulin i blodet, allt för att försöka sänka blodsockret. Det blir ÄNNU svårare att bli av med fett, alltså.
 
Att äta mycket kolhyrater innebär också att man får ett väldigt svängigt blodsocker. Först får man högt blodsocker, varpå kroppen sänker det genom att låta cellerna ta hand om energin och spara den som fett, och därefter får man snabbt ett lågt blocdsocker som ger dig ett stort sug, speciellt efter onyttigheter och nya snabba kolhydrater. Ser du den onda cirkeln? Och förstår du varför man går upp i vikt av kolhydrater och socker? 
 
Äter man däremot mer fett och mindre kolhydrater så vänder man fort den onda cirkeln. Ju mer fett och ju mindre kolhydrater - desto mindre insulinutsöndring, mindre fettinlagring i kroppen och desto jämnare blodsocker. Vilket i sin tur ger betydligt mindre sötsug och mindre matlust överhuvudtaget. Det är faktiskt såhär vi är designade att äta, och det är då våra kroppar fungerar normalt. Vi SKA egentligen inte ha tillgång till en massa kolhydrater, det är inte så evolutionen format oss. Inte ens potatis och ris och mjöl är naturligt för oss, detta är sådant vi har börjat äta den senaste tiden. 
 
Detta innebär också, enligt flertalet experter inom ämnet, att om vi äter kolhydratsnålt och naturligt, så kommer vi aldrig mer behöva räkna kalorier. Vi kan alltså alltid äta oss mätta, bara vi äter rätt mat. Det är stor skillnad på kalorier som kommer från fett och de som kommer från kolhydrater. De påverkar våra kroppar på helt olika sätt. Fett-rik mat, i komination med lågt intag av kolhydrater ger aldrig högt blodsocker och därmed aldrig hög insulinproduktion som sparar fett. Det spelar därför ingen roll hur mycket vi äter, så länge vi äter rätt mat, som vi är gjorda för att äta. Kroppen kommer med denna form av kost och livsstil att hitta sin sunda vikt, varken pinnsmal eller överviktig. 
 
Klarnar ett och annat? Nu är det ju så att väldigt många fortfarande är rädda för mättat fett. Men efter att ha läst på inom detta så vet jag nu att det finns en massa studier som faktiskt visar att LCHF snarare kan ge bättre blodfetter, än tvärtom. Detta har också sin koppling till att kolhydrater sparar fett i kroppen, så även i kärlen. Det spelar alltså, enligt de som förespråkar kolhydratfattig kost, ingen roll vilket fett vi äter. För alla natuliga fetter är också naturliga för kroppen (så även de animaliska fetterna). Vet ni tex att bröstmjölk innehåller mängder av mättat fett? Vore det rimligt om mättat fett skulle vara livsfarligt?
 
Sådär, nu har jag delat med mig av denna kunskap. Jag tycker att allt låter fullkomligt logiskt och vettigt. Sedan finns det alltid folk som tycker annorlunda, och många som är så hjärntvättade av synen på att fett ät farligt att de har svårt att ta till sig sådant här. Men fler och fler bli övertygade, och fler och fler studier visar samma sak: att det är kolhydraterna vi ska akta oss för, inte fettet!
 
Se denna 13 min långa nya video. Väldigt amerikansk och "fantastisk", men allt han säger är ju väldigt sant. Vi behöver inte gå hungriga för att gå ner i vikt, däremot behöver vi äta naturligt och undvika "skräp":
 
Vill ni ha ännu bättre koll på läget och bli mer insatta, samt se vilka studier som visat vad, så läs boken "Matrevolutionen" av Andreas Eenfeldt.
 

Vilket bröd är bäst att äta?

Kategori: Allmänt

Jag vet ju att många älskar bröd. Och de flesta är också väldigt vana vid att äta bröd stup i ett. Kanske både frukost, mellanmål och kvällsmat? Och om ska ska äta mindre kolhydrater så ska man ju helst undvika bröd helt och hållet. Men det finns faktiskt vissa lösningar även på detta. För det första kan du lätt göra eget kolhydratsnålt bröd, så kallat LCHF-bröd. Det finns många recept att hitta på nätet. Googla gärna själv.
 
Här har du exempel på recept som fått bra betyg:
 
 
 
 
LCHF-bröd innehåller ofta vissa ingredienser som vi inte är riktigt vana vid. Dessa ingredienser är dock inte så svåra att få tag i nu för tiden, de brukar finnas i vanliga mataffärer. Och har du väl köpt hem det så känns det inte så konstigt längre :-) Dessutom bygger hela LCHF-idén på att använda naturliga råvaror, så det är alltså inget konstigt på det sättet, det är bara det att vi är lite ovana.
 
Vill man inte baka så kan man se till att köpa bröd som är bra för kroppen. Något att tänka på är att det alltid är bra med hela frön i brödet. Vitt bröd är däremot rena godiset och består av massor av kolhydrater och knappt någonting annat. Undvik! 
 
Jag hittade en jättebra guide över ett antal bröd! Carb Zone gör några egna brödsorter som ska passa dem som äter lågkolhydratkost! Har inte själv testat dessa bröd men det är ju helt klart ett smidigt sätt att få tag i bra bröd - att köpa färdigt i affären. Kolla in HÄR för att lätt jämföra innehållet i olika typer av bröd!
 
Själv är jag ingen brödmänniska, så de få gånger jag tar en macka så tänker jag att det inte är hela världen vilket bröd jag tar. Dock blir det aldrig vitt bröd, utan gärna mörkt med frön och sedan något matigt och gott pålägg. Nötsmör är ju en variant! I övrigt kan ni ju tänka lite på vad som brukar finnas på baugetter man köper färdigt. Olika röror, grönsaker, kött, brieost, sallad och ja... allt möjligt. Hur som helt är det väldigt sällan det ligger något kolhydratrikt i baugetten, utan det är själva brödet som är boven ;-) Gillar du röror så kanske du kan röra ihop en själv och ha i kylen? Så vet du precis vad du har i din röra.
 
 
 

Mage/core - övning: Russian Twist!

Kategori: Allmänt

När vi ändå är inne på mag-temat så tänkte jag visa en övning som är bra för att stärka magmusklerna, både de inre och de yttre. Detta är en core-övning. Core betyder "kärna" och att träna core-övningar innebär att man stärker de inre magmusklerna samt ryggmuskler och hållning. Även de yttre, synliga magmusklerna tränas givetvis på samma gång!
 
Russian twist är en övning som går att göra på ett antal olika sätt. En av mina absoluta favoriter, som jag tränar varje gång jag tränar mage är övning nr 1 här. Men testa gärna alla och variera er!
 
Nr 1: Med kettlebell eller viktskiva. Sätt dig på rumpan, luta dig bakåt så att du hamnar i ett läge med konstant anträngning som känns bra. Lyft gärna fötterna (men det går bra att ha dem i golvet med lite böjda ben också) om du vill att det ska bränna lite extra. Ha vikten i mitten framför dig och flytta den sedan från sida till sida. Denna övning går att göra långsamt och kontrollerat, eller med tempo under ett visst antal sekunder. 
 
Nr 2: På boll. Ha bollen under skulderbladen med böjda ben. Håll stabilitet i höften. Håll armarna rakt upp och rulla sedan åt sidan så att armarna pekar rakt åt sidan. Höfterna ska vara rakt upp hela tiden, så rörelsen sker i överkroppen. Spänn magen hela tiden. Rulla över till andra sidan. Håll i en vikt för att få tuffare träning, men prova övningen utan vikt först, tills du fått upp balansen!
 
Nr 3. Stående med vikt. Använd kettlebell eller viktplatta. Håll ut den en bit framför dig och rör dig fort men kontrollerat från sida till sida.. Spänn mage och rygg hela tiden, och vrid dig inte för långt. Du känner själv vad som känns ok för just dig.
 
Alla övningar kan med fördel göras med medicinboll, och den sista övningen kan göras med en stor gymboll istället för en vikt!
 
Vill avsluta med att tipsa om ett intensivt core-pass med Lina Björkskog (jag gillar hennes blogg skarpt) som är crossfitinspirerat. Tar väldigt kort tid att göra men är tufft! Kolla in det här! Hon visar med en film, enkla, effektiva övningar!
 
 

Olgas bästa magövningar!

Kategori: Allmänt

God morgon! Här sitter jag och umgås med två sjuka barn. Hur segdragen kan en sjukdom bli? Börjar misstänka öronen på Knut också, jättetrevligt. Får ta VAB inatt igen. Hoppas att nässpray och Ipren hjälper så att vi slipper åka vill vårdcentralen!
 
Hittade två bra länkar med filmklipp där den persoliga tränaren Olga Rönnberg (Mamma Fitness på facebook) visar sina bästa övningar och pratar om varför de är så bra och vad man ska tänka på. Olga är ju speciellt inriktad på nyblivna mammor som ofta vill ha plattare mage. Enligt henne räcker det med en enda typ av övning: plankan! Enkel övning som alla kan göra och som inte tar mycket av din tid! Finns i lite olika varianter. Prova gärna den med bollen, kan säga att den känns helt klart mer än att stå vanligt på golvet, eftersom man hela tiden måste balansera upp sig. Även om Olga inriktar sig på mammor så kan givetvis vem som helst göra dessa övningen, de är jättebra för vem som alla!
 
 
Kör hårt!
 
Idag testade jag med kakao i gröten, ca 1 matsked. Blev jättegott! Sötade med honong och blandade i hallon och lade på banan och nötter/frön.
 
Kvällsmat igår: Jonas gjorde omelett med lite av varje och sallad med den goda apetina-osten! Keso till.
 
Då ska vi se om vi kan få ut sjuklingarna för lite frisk luft en stund! Ha en fin dag allihopa!
 
 
 

Rör dig hellre lite och ofta än sällan och mycket!

Kategori: Allmänt

Nu kanske det inte har undgått någon att den senaste forskningen visar att det är betydligt bättre att röra sig lite och ofta under dagen än att köra ett hårt träningpass tex på kvällen. Detta har ju varit ganska uppmärksammat i media. Detta är ju en positiv nyhet för er som känner att ni verkligen inte hinner få in det där entimmas-passet på kvällen efter jobbet, eller inte hinner till och från gymet osv, Det kan ju som bekant vara ganska körigt ibland, speciellt när man har småbarn. Men nu kommer ni alltså inte undan längre (hehe), för klämmer ni in en del korta, små träninspass eller lite motion här och där under dagen så kommer ni jäkligt långt bara med det! Vad fasen, det går att stå på stället och göra lite gympaövningar, springa upp för en trappa, ta den där lilla promenaden istället för att ta bussen, prova kläder i en affär, leka lite livligare med barnen, städa för fullt till hög musik osv. 
Eller stå upp och jobba istället för att sitta!
Man kan alltså sprida ut en timmas intensiv träning under kvällen med en massa små pulshöjningar under dagen. En timmes träning blir 12 stycken 5 minuters "motionsmoment" eller 6 st 10-minutare. 
 
Värt att nämna är dock att i fettförbränning skiljer det sig inte direkt oavsett hur man lägger upp sin motion, däremot så får man betydligt bättre blodvärden, insulinkänslighet i kroppen och allmänt bättre hälsomarkörer om man är "utspritt aktiv" än om man är stillasittande hela dagen och sedan tränar intensvit en timme per dygn. Själv kör jag lite både och, kan man väl säga.
 
Gå in och läs denna korta artikel på sund.nu och se även tips på hur lätt du kan få små motionsmoment i vardagen, var du än är! 
 
 
 

Min träningspolare Bertil.

Kategori: Allmänt

På tal om gratismotion så kanske jag även ska nämna en av våra familjemedlemmar, Bertil, som är en japansk spets. En av de största anledningarna till att jag ville ha hund var (och är) faktiskt att jag ville ha någon att gå ut och gå med. Det är kanske inte den vanligaste anledningen. För jag vet ju att många känner tvärtom, att de vill ha en hund att kela med, men kanske inte gå långa promenader med. Hur som helst, Bertil är en urbra motionshund, för han orkar bannemej gå hur långt som helst, och älskar ju givetvis att få komma ut. Så han är med både på powerwalks, vanliga promenader och vid löpning. Han blir ju ett sällskap, även om man knappast går och pratar med honom hela tiden. Dessutom är han lydig och går att ha lös utan problem. Han går fot så fort jag säger till honom.
 
Så här har ni honom, den käre Bertil! En sann träningskompis!
 
Nu blir det kaffe och nyttig chokladboll (som jag skrivit recept på här tidigare i bloggen)!
 
Fick hämta Knut på dagis förut, åter med feber! Ändå har han varit bra i tre dagar här hemma. Puuhh. Långdragen, skum sjukdom. Men tydligen har det blivit samma för ett antal andra barn. Så inatt får jag ta VAB, för första gången sedan Knut föddes! För att göra något bra av det hela hoppas jag då hinna med gymet senare ikväll. Har varit svårt att komma iväg när barnen har varit sjuka (och jag själv känt mig lite skum i kroppen) och då har jag fått underhålla med hemmaträning istället. Men det är ju inte riktigt lika sköj som att komma iväg till gymet :-)
 
 
 
 

Äntligen cykelväder igen!

Kategori: Allmänt

Jag är inte den som brukar hålla upp med cyklingen under vintern, men nu under någon hel månads tid har det varit i princip omöjligt att cykla till jobbet utan att slå ihjäl sig. Slask och snö som frusit på. Funkar dåligt.
 
Igår kväll cyklade jag dock till jobbet igen. Så jäkla gött! Älska vardagsmotion! Kanske låter irriterande hurtigt, men jag gör faktiskt det. Är väldigt aktiv i vardagen och har aldrig riktiga vilodagar då jag bara slappar en hel dag.
 
Så tänk på det, allihopa, det finns väldigt mycket gratis motion att få. På vägen till jobbet, skolan, affären osv. Jag cyklar i princip överallt som det går att cykla. Med matkassar på styret, till träningen, uppför långa backar till jobbet och till träningen. Ni har hört det förr och nu får ni höra det igen: underskatta inte vardagsmotionen! Jag tror det är superbra för hälsan (och vikten!) att hålla igång regelbundet över dagen. Har du ett stillasittande jobb så ta en promenad på lunchen eller rasten, få igång pulsen lite! Och ta inte bilen om du kan cykla eller gå! Det handlar bara om att få till en vana, sedan går det av sig själv!
 
Nu ska jag hoppa i säng här! Ha en bra dag!
 

De 10 nyttigaste sakerna man kan äta - enligt Paulun

Kategori: Allmänt

Hittade en bra och intressant lista på de, enligt GI-gurun Fredrik Paulun, 10 nyttigaste livsmedlen vi kan äta. Gå jättegärna in och läs själv, då det står väldigt mycket mer utförligt om varje livsmedel på denna sida
 
Lite mer kortfattat radar jag upp dem här:
 
Frukt - Massor med fibrer, antioxidanter, vitaminer och mineraler! 
 
Bär - Supernyttigt! Innehåller bland annat otroliga mängder antioxidanter som skyddar kroppen mot diverse sjukdomar. 
 
Grönsaker - Innehåller liknande ämnen som frukt men har extremt lågt GI-värde. Näringsämnena behålls bra vid tillagning och ett sätt att få i sig ordentligt med grönsker är att äta tomatsås eller dricka grönsaksjuicer. Både när det gäller frukt, bär och grönsaker så gäller det att ju mer och starkare färg de har - desto mer antioxidanter innehåller det. Blåbär ligger i toppen!
 
Baljväxter - tex ärtor, bönor, linser. Innehåller mycket protein, fibrer och har ett lågt GI. Även här gäller ju mer färg - desto mer antioxidanter! 
 
Nötter - Innehåller mycket (nyttigt) fett, men detta fett tas inte lika lätt upp av kroppen som annat fett och det fett som lagras är lättare för kroppen att använda som bränsle. Dessutom är nötter jättenyttiga och innehåller massor av protein, fibrer, vitaminer och mineraler. Glöm ej bort kokosnöten!
 
Fisk - Något av det allra nyttigaste man kan äta! Bortsett från protein, mineraler och vitaminer innehåller fisk den nyttiga fettsyran omega-3 som gör stor nytta i kroppen och skyddar oss mot olika sjukdomar. Denna fettsyra kan dessutom öka din prestationsförmåga. Rådet är att äta fisk minst 3 ggr/vecka (helst fet fisk) eller ta Omega-3 i kapselform.
 
Råris - väldigt näringsrikt! Väljer du ett råris med lång koktid (minst 20 min) har det dessutom ett lågt GI! Nu finns också svart och rött råris, och dessa innehåller mycket antioxidanter!
 
Skaldjur - Även detta något av det nyttigaste du kan äta. Lyxigt va? Innehåller antioxidanter och fett av mycket bra kvalitet! Även rom är väldigt nyttigt (och färgstarkt - antioxidanterna igen!).
 
Omega-3-ägg - Ägg i sig är väldigt nyttigt och smockfullt med vitaminer, mineraler och protein. Väljer man dessutom de som är värpta av höns som ätit mycket omega-3 så påverkar det innehållet i äggen, och ger dig alltså en bra dos av dessa goda fettsyror! (personligen är jag allra mest noga med att de ska vara värpta av frigående höns!).
 
Kallpressad olivolja - Mycket god fettkvalitet och innehåller ett starkt antiinflammatoriskt ämne! Den bästa oljan enligt Paulun. Välj gärna en ekologisk för att minimera mängden bekämpningsmedel! (Välj gärna ekologiskt överlag, kan man säga säga ;-) )
 
 
Det var det! :-)
 
Nyss gjorde jag en blandning på mathavre, vegetariska cocktailkorvar, majs, ärtor, broccoli, tomat och rödlök. Olivolja på allt. Blev också en dip på turkisk yoghurt, lite grädde, vitlök och gräslök! Gott!
 
 
Måste också tipsa om mitt mellanmål förut idag. Tog turskisk yoghurt, min hemmagjorda müsli (som smakar kanel), tärnat äpple, valnötter, kokos och lite honung. Höll på att dö så gott det blev!
 
 
 

Matrevolutionen - verkligen läsvärd bok!

Kategori: Allmänt

Köpte av en ren slump boken Matrevolutionen av Andreas Eenfeldt för några dagar sedan. Det råkade stå ett enda ex kvar av den på Ica Jättens bokrea nämligen. Slängde den i korgen och handlade vad jag skulle ha. Började läsa den lite smått i förrgår och har fastnat fullständigt. Helt troligt intressant bok, faktiskt. Andreas är läkaren bakom Sveriges största hälsoblogg "Kostdoktorn" och han förespråkar lågkolhyratkost. 
 
I den här boken, som är både lättläst och fångar ens intresse från första sidan, går han bland annat igenom hur det kommer sig att alla blev så rädda för fett och inte för socker och vitt mjöl. Detta är en väldigt intressant historia, vill jag lova. Fettskräcken är grundad på mycket flum och gissningar. Och ett maktspel mellan olika forskare, tyvärr. Han hänvisar ständigt till studier och forskningsreultat utan att det blir svårt att hänga med. I slutet av boken finns även receptförslag.
 
Jag har inte kommit så långt i boken än, men jag vill ändå varmt rekomendera den till alla. Läs den och få lite mer kött på benen i fett-debatten som är väldigt livlig just nu. Andreas förespråkar inte nödvändigtvis just LCHF, utan rent allmänt en kost med mindre kolhydrater, speciellt snabba sådana. Och eftersom det är endast genom kolhydrater och fett vi får energi, så innebär detta att man måste äta mer fett för att få i sig energi. Det är helt logiskt. Antingen eller. Detta är alltså ingen fanatiskt bok på något sätt. Den är oerhört logisk och självklart på något sätt. Varning för många AHA-upplevelser! ;-)
 
Vet att boken finns på bokrean just nu, tex på adlibris (fraktfritt), och ni kan själva se hur bra betyg den fått där genom att gå in via den här länken! Vad jag förstår finns den även som ljudbok, för er som föredrar detta! 
 
 
Nyvaken, med boken i högsta hugg.
 
Min bastanta frukost idag. Höll på att spricka.
 
Tränade mage/rygg hemma igår medan barnen sov. Känner mig dock lite lätt sliten i kroppen så jag undrar om jag inte fått lite av deras baciller...

Bananplättar - verkligen lätt som en plätt!

Kategori: Allmänt

Herregud vilken ordvits. Inte riktigt min stil, men kunde inte låta bli - haha! Testade igår att göra bananplättar, och gjorde om det idag eftersom det var så jäkla enkelt, gott och mättande som bara den.
 
Du blandar helt enkelt ½ mosad banan med ett ägg och steker i panna. Man kan ta en hel banan men det testade jag igår och jag persoligen tyckte att det smakade så himla mycket banan så det nästan blev för mycket. En halv tyckte jag blev mer lagom, men det är en smaksak! Häll 2-3 klickar i pannan så har du fina bananplättar sedan. Severa tex med en klick vispad grädde, frysta bär och kokos. 
 
Även detta recept går att variera. Man kan tex blanda i lite jordnötssmör och eller kanel i smeten innan man steker, för lite annan smak!
 
Detta recept kan användas både som frukost, mellanmål eller efterrätt!
 
 
 
Här är det sjukstuga just nu. Två sjuka barn varav det ena är på bättringsvägen och det andra precis blivit sjukt. Feber i massor. Men, men. Det är i sådana här lägen man verkligen är glad att man har sitt lilla hemmagym :-)
 
 
 

Det här med LCHF-cancer...?

Kategori: Allmänt

Jag var bara tvungen att skriva ett litet inlägg. Jag och antagligen många andra såg väl löpsedlarna för ett litet tag sedan där läkare varnar för att fet mat ger dig LCHF-cancer? Jag läste aldrig artikeln men undrade vad det nu var någon hade hittat på. Kollade upp detta lite nu. Det handlar alltså enbart om bröstcancer, och hela antagandet bygger på att man sett att bröstcancer ökat stadigt de senaste 40 åren fram tills nu. Och detta skyller alltså en (ja - en enda!) läkare på LCHF, och plötsligt sitter löpsedlar över hela Sverige och skrämmer upp folk. Alltså, hallå? 
 
Alla är dock överens om att ökningen av bröstcancerfall till viss del har koppling till vår kost, men LCHF och GI är ju något vi inte har "hållt på" med speciellt många år, så hur förklarar man då ökningen som varit jämn sedan 40 år tillbaka? Antagligen på osunt leverne överlag, mycket snabba kolhydrater, övervikt och fetma mm. Övervikt är en känd riskfaktor för bröstcancer. Andra riskfaktorer kan vara att vi skaffar barn senare nu än förr och att vi skaffar färre barn (ju fler menstruationer man har i sitt liv, ju större cancerrisk + att graviditet förändrar brösten på ett sätt som minskar cancerrisken). Så jag tror att vi alla kan släppa det där med att just fet mat i sig ger oss bröstcancer. Det handlar snarare om vår kost överlag, hur vi tar hand om oss själva, vår vikt och en del annat. Men alltså inte om fettet i sig.
 
Här har ni två jättebra svar på denna artikel:
 
Kostdoktorn om "LCHF-cancer" - Sveriges största hälsoblogg
 
Sådär. Var bara tvungen att säga det. Blir så trött på löjlig skrämselpropaganda utan vettiga grunder!
 

Gör egen, ugnsrostad GI-müsli - krispig och mättande!

Kategori: Allmänt

Igår kväll var jag ensam med barnen, och när de lagt sig blev jag vansinnigt kreativ helt plötsligt. Gjorde både egna proteinbars och egen müsli! Sist jag skulle göra egen müsli glömde jag den i ugnen och fick en svart müsli som smakade apa, och efter detta tog det ett tag innan jag gav mig på det igen, haha. Så ett litet tips - glöm inte bort dig! :-)
 
Det är iaf löjligt enkelt att göra egen müsli, och man kan faktiskt lägga i lite av vad man tycker är gott och vad man har hemma, och behöver alltså inte slaviskt följa detta recept. Har du inte vissa nötter hemma - byt ut! Alla nötter och frön passar bra, samt havregryn, boveteflingor eller dinkelflingor! Efter att de torra ingredienserna varit i ugnen kan man tillsätta tex aprikoser, fikon, gojibär eller russin! Visst innehåller torkad frukt ofta mycket kolhydrater, MEN samtidigft är de fulla av nyttigheter som vitaminer, mineraler och fibrer. Så att ha lite torkad frukt i müslin är inte helt fel!
 
Detta hade jag i min müsli:
 
1 dl mandlar (lätt hackade)
1 dl valnötter (lätt hackade)
1 dl pumpafrön
2 dl solrosfrön
5 dl boveteflingor
1 dl riven kokos
4 msk kanel
 
0,5 dl rapsolja
1,5 dl vatten
1-2 msk honung (går bra med sirap också men då blir det lite mindre nyttigt!)
 
Gör såhär: Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda sedan rapsolja, vatten och hunung för sig. Därefter blandar du samman dessa. Lägg bakplåtspapper på en plåt och in i ugnen på 175 grader i ca 30 min. Rör om någon gång under denna tid! Låt svalna och tillsätt sedan eventuellt torkad frukt (klipp till mindre bitar vid behov).
 
Häll det sedan gärna i en fin glasburk, så har du en fin prydnad dessutom :-)
 
 
 
Turkisk yoghurt med lite grädde, hemmagjord müsli och hallon! Blev fullkomligt proppmätt!
 
Innan rostningen i ugnen:
 
Idag är det strålande väder så nu ska jag försöka ta mig ut med båda barnen en stund! Det gäller verkligen att passa på!
 
 
Kolla in denna förresten, den är ganska tänkvärd! Båda innehåller 930 kalorier. Så vem säger att man inte kan äta sig mätt på hälsosam mat? ;-) Se dessutom skillnaden i protein, salt och fiber. 
 
 

Färdig tomatsås - nyttigt, billigt, enkelt och gott!

Kategori: Allmänt

Vill bara rekomendera detta snabba och enkla sätt att fixa tex lunch på. Ofta går det hem hos barnen också. Färdig, konserverad tomatsås är nämligen jättenyttigt. Tomater i sig är ju riktiga hälsobomber som innehåller hur mycket nyttigheter som helst, men nu såhär under vintertid så finns det oftast mest bleka, smaklösa tomater i affärerna, och dessa är inte speciellt näringsrika. Ju mindre smak och färg - ju mindre näring. Tyvärr. Däremot är tex tomatsås, ketchup och liknande gjort på solmogna, smakrika tomater som är fulla av nyttigheter. Så är man ute efter de hälsoeffekter som tomater har så kan det vara bra att testa tomatsåser! Ketchup innehåller faktiskt också mycket nyttigt, men tyvärr samtidigt en hel del socker,
 
När vi lagar mat som passar barnen så blir det ju ofta en hel del kolhydrater, det blir pasta och det blir potatis eller ris osv. Då brukar jag göra så att jag tar lite av pastan, lite mer av tillbehören (i detta fall tomatsås) och dessutom lägger jag till en massa annat. Idag blev det majs, salladsost, rödlök och sparris! Barnen får äta av det de vill. Men jag känner ändå att jag komponerat ihop en ordentlig måltid till mig själv, utan att för den sakens skull helt utesluta kolhydrater. Och gott blir det!
 
Tomatsåsen vi testade idag var faktiskt jättegod, så den kan jag rekomendera! (se bild)
 
 
 
Dessutom är den här Apetina-osten med smak av vitlök och persilja jäkligt god. Skulle kunna äta upp hela förpackningen direkt ;-)

Proteinpulver har anlänt!

Kategori: Allmänt

I förra veckan beställde vi proteinpulver från fitnessguru. Har läst att dessa pulver ska vara både goda och billiga, så vi körde på det. Det blev en med choklad/hasselnötssmak och en kokos/pistage. Ganska spännande smaker, eller hur? Och jag måste säga att de verkligen är ovanligt goda och inte smakar så "konstgjort" som man det kan göra annars. De finns också i smakerna jordgubb/vit choklad, kiwi/yoghurt, vanilj/vilda bär och cappuccino.
 
Detta är ett vassleprotein, vilket är den sorts protein som tar upp snabbast av kroppen och därför passar väldigt bra att ta efter träning för att komma upp i en bra proteinmängd. Vassleprotein är en helt och hållet naturlig produkt och alltså inget konstgjort på något sätt. Vassle är en restprodukt som blir kvar när man gör ost av mjölk (om jag minns rätt nu).
 
Man kan ju fråga sig om man verkligen behöver ta proteintillskott när man tränar? Och det där är lite av en smaksak kan man väl säga. Om man bara konditionstränar och inte är ute efter att bygga stora muskler så behöver man knappast ta proteintillskott, då vi ändå i regel får i oss ganska gott om protein via vår kost. Men om man styrketränar mycket och är noga med att få i sig tillräcklig mängd protein för att bygga maximalt med muskler så kan proteintillskott vara en smart grej. Visst kan man få i sig stor mängd protein via maten, men då får man tänka ganska mycket på vad man stoppar i sig och det kan bli både dyrt och lite krångligt. Proteinpulver gör det hela ganska mycket enklare, och billigare. Jämför man priset på proteinpulvret med att äta samma mängd protein från kosten så blir proteinpulvret mycket billigare. Så det är där är ju en fråga om både smak, tid och ekonomi, kan man säga. Sedan är det ju väldigt smidigt att ha med sig tex en banan och proteinpulver i en flaska som man bara blandar med vatten direkt efter träningspasset. Eller om man föredrar att ta en proteinbar som innehåller både kolhydrater och tillräckligt med protein.
 
Det går också jättebra att blanda i protein i tex gröten eller smoothien. Detta både för att få i sig bra med protein men också för att öka mättnadkänslan och stå sig längre. Ska man ha det på gröten på morgonen eller i en mellanmålssmotthie kanske det dock är bättre att använda ett långsammare protein (kasein), eftersom man då inte har behovet av snabbt upptag.
 
 
 
 
Nu blev det pannkakor med rivet äpple och kanel!

Dagsformen!

Kategori: Allmänt

Jag vet ju att en del av er tycker det är roligt att följa mina träningsresultat och se bilder, så med jämna mellanrum kanske jag slänger ut en bild på min dagsform, så att säga. Jag tycker själv det är jättekul att följa andras träningsresultat och oftast tänker jag "kan hon så kan jag" och blir peppad. Är dock helt medveten om att alla har olika förutsättningar och att alla inte har samma mål som mig med sin träning. Vill bara klargöra detta en gång för alla. Kom ihåg att ni är snyggingar allihopa och alla möjliga typer av kroppar kan vara jättefina. Att ha lite mer eller lite mindre fett säger ingenting om hur läcker man är, vill jag mena. Utstrålning, hållning, självkänsla och att vara ödmjuk är ofta egenskaper som får vem som helst att uppfattas som en pudding. Det är iaf vad jag tror!
 
Som ni nog vet vid det här laget är att jag tycker muskler är skitsnyggt och att det är muskler jag just nu eftersträvar med min träning :-) Jag har den senaste tiden ansträngt mig för att äta både mer och nyttigare. Alltså försökt få i mig allsidig kost som innehåller både bra kolhydrater, protein och fett. Allt för att orka mer och kunna bygga upp kroppen. Hade knappt en gnutta fett på magen för någon månad sedan men nu har jag lagt på mig lite, lite fett och det är jag nöjd med. Jag har aldrig eftersträvat att vara så smal som möjligt, men kan lätt börja slarva med maten och få i mig för lite helt enkelt. Med resultat att jag tappar i vikt, ofrivilligt. Så kan man inte hålla på om man vill bygga muskler, så nu är jag glad att jag ser en liten förändring. 
 
Såhär ser jag ut idag. Lite mer muskler, lite mer fett än för en månad sedan!
 
 
 
Ikväll blir det några glas vin med tjejerna, ska bli väldigt trevligt! :-)
Trevlig helg på er!
 
 
 

Gårdagens middag!

Kategori: Allmänt

Har inte riktigt tid att skriva något längre just nu, men jag lägger in ett middagstips iaf. Det var Jonas som lagade maten, och detta är ju en rätt som oftast passar både barn och vuxna. Vuxna kan ju lägga lite fokus på salladen, som gärna får innehålla något mättande som fetaost tex. Eller så serverar man med en egenrörd dip!
 
Hur som helst, grov bulgur blandat med stekt korv, var vad det blev (vi använde en falukorv med hög kötthalt). Väldigt enkelt och samtidigt gott! Serverat med en stor sallad! Och till efterrätt fruktsallad med kardemummayoghurt (turskisk yoghurt, grädde och kardemumma):
 
 
 
 
Vill man byta ut köttet mot vegetariskt kan jag tipsa om att köpa små vegetariska cocktailkorvar i frysdisken, de är verkligen goda! I övrigt är det bara fantasin sin sätter gränser!