nejmenhej

Träning, hälsa, kost, småbarnskaos...

Lite tips i semestertider - mat, snacks, motion...

Kategori:Allmänt

Efter att ha tagit semester från bloggen hela sommaren börjar jag nu känna suget igen. Har haft som plan att sätta igång igen till hösten men börjar lite smått redan nu. Och ett passande ämne i dessa tider kan ju vara just semester och hälsa. Ofta är det ju så att man tänker att "nu när det är semester komma jag hinna med MASSOR av träning och matlagning", men det är ju kanske sällan så det blir, haha. Inte för mig heller, kan jag intyga. Nu ska jag inte dra alla över en kam, för vissa tränar verkligen mer än vanligt när de har semster. Men vi har haft fullt upp hela sommaren och ibland måste man faktiskt få prioritera att ha kul. Men visst finns det saker man kan göra för att hålla sig i någorlunda form även när livet är lite hysteriskt! Här kommer några tips från mig:
 
Försök få in en powerwalk eller en joggingrunda när tid finns, oavsett om det är tidig morgon eller sen kväll. Var glad för den träning som blir av, istället för att anklaga dig själv för den träning som inte blir av. Kör ett kort hemmaträningspass och prioritera den del av kroppen som du tycker är viktigast att hålla i form. Ofta krävs inte så hård eller tung träning för att bibehålla både någorlunda styrke och form om du varit vältränad innan.
 
Ska du iväg på utflykter, packa med hyffsat nyttiga alternativ att stoppa i dig. Exempel på detta kan vara pannkakor, ägg, frukt, bär, kvarg eller sallader. Utnyttja att det numera finns salladsbarer i de flesta mataffärer, där man själv kan komponera sin sallad. I vissa affärer finns även frukt-och bär-barer. Kanon! 
 
Grill-mat är lätt att göra till lågkolhydratmåltider. Vräk på med sallad, fyll upp med dressing, ost och fisk/kött, men ta mindre av tex bröd och potatis. 
 
Visst kan man unna sig glass och annat då och då, men kanske inte VARJE gång man är utanför huset, vilket lätt kan bli varje dag när det är fint väder. 
 
Tänk på storleken på portionerna, man måste inte äta sig totalt stoppmätt bara för att någonting är gott ;-)
 
Rör på dig så mycket som möjligt i vardagen. Promenera eller cykla till ställen som är inte så långt bort. Cykelkärra en en otroligt bra grej för er som har barn!
 
Vad det gäller alkohol, drick med måtta och inte så ofta. Välj hellre vin än tex cider och öl som är fulla med kolhydrater! Glöm inte att dricka vatten i värmen!
 
När det gället snacks på kvällarna, kan man välja bär, smoothie, mörk choklad och popcorn som sunda alternativ till godis, chips och annat skräp. Eller varför inte grönsaker med en god dip?
 
Jag vet, detta var sena semestertips. Men bättre sent än aldrig! :-)
 
 
 
 
 
 
Ha en bra dag! Vi hörs snart igen! Och skriv gärna era åsikter eller om ni har speciella önskemål om vad ni vill läsa om! :-)
 
 
 



Kommentarer


Kommentera inlägget här: