nejmenhej

Träning, hälsa, kost, småbarnskaos...

Deffa inför sommaren?

Kategori:Allmänt

Att deffa innebär, för er som inte vet det, att man under en tid lever på ett sätt som gör att kroppsfettet minskar och att musklerna framträder mer. Man strävar alltså efter med definierade muskler, därav begreppet "deff". Jag har själv aldrig gått in för att deffa, men jag vet att många andra gör detta inför sommaren. Kanske har man lite extra hull som man vill bli av med såhär inför en period med mindre kläder och mer strandliv, så att säga ;-) 
 
Det lilla kruxet med att deffa handlar givetvis om att man i normala fall tappar både muskler och fett om man drar in rejält på maten, alltså bantar. Därför finns det en del som är väldigt viktigt att tänka på, om man vill tappa fett men inte muskler. Här är lite generella råd:
 
  • Ät mycket protein! När man deffar ska man äta minst 2 g/ protein per kilo kroppsvikt varje dygn. Väger du 60 kg ska du alltså äta 120 gram protein per dygn, vilket är en hel del. 
  •  
  • Ät protein vid varje måltid, även mellanmålen. Kvarg (kesella), ägg, kött, fisk, proteinpulver mm är väldigt proteinrikt.
  • Minska på måltiderna. Du måste inte gå hungrig konstant, men ät dig bara "lagom mätt", aldrig proppmätt. Protein mättar! Har man bråttom med att tappa hullet så får man kanske stå ut med en del hunger dock. 
  • Ät fett! Undviker du att äta fett så sparar kroppen på fettet och släpper inte iväg det som sitter på kroppen. För att bränna fett måste man äta fett. Tänk dock även här på mängderna och se till att få i dig bra, nyttigt fett i första hand. Olivolja, fisk, nötter och avocado är bra fettkällor, tex. 
  • Ät sparsamt med kolhydrater och undvik helt snabba kolhydrater. Försök att koncentrera kolhydraterna till tiden runt dina träningspass för att utnyttja dem till max! Alltså, före och efter ditt pass har du nytta av kolhydrater, men i övrigt klarar du dig nästan helt utan!
  • Ät mat med bra näringsinnehåll. När du drar ner på mängderna mat är det extra viktigt att tänka på att få i sig ordentligt med näringsämnen för att kroppen ska fungera och för att du ska få ut max av din träning! Vill du ha ätardagar ska du inte äta skräp dessa dagar utan mer av den NYTTIGA maten! Det vinner du mycket mer på än att smälla i dig en massa ohälsosam mat. 
  • Undvik alkohol. Kan låta tråkigt, men faktum är att fettförbränningen förstörs totalt under den tid din kropp jobbar med att förbränna alkoholen, vilket kan vara under lång tid om du druckit mycket. Dessutom har man en tendens att få i sig en hel del andra onyttigheter under tiden man dricker alkohol.
 
Vad gäller då kring träningen? Jo, detta:
 
  • Träna styrketräning som vanligt! Kör alltså inte lättare bara för att du äter mindre. Då kan kroppen få för sig att börja bryta ner dina muskler. Därför måste du visa för din kropp att du behöver dina muskler. Och hur gör du det? Jo, genom att fortsätta träna hårt, och tungt.
  • Ska du träna konditionsträning, vilket man ju mår bra av att göra, ska man undvika långdragna pass som ju tyvärr motverkar stor muskelvolym. Däremot är det fritt fram att köra intervallträning, gärna i form av HIIT (high intensity training), vilket innebär att man kör sitt absoluta max under en intervall (15-30 sek) för att sedan vila i tex 2 min (tex jogga lugnt eller gå). Läs mer om HIIT HÄR! HIIT är riktigt krävande, men det är också den bästa konditionsträningen vid deff!
 
Hur tänker jag själv göra då? Ja, själv kör jag nog en light-form av detta. Lite mer protein, lite mindre energi i maten. Lite fler joggingturer/cykelturer. Jag brukar tappa fort i vikt och det är inte så mycket hull jag har på kroppen så jag tar det nog lite försiktigt. På sommaren är man ju överlag lite mer aktiv (inte alla kanske, men jag är det iaf) eftersom man är ute mer, så det brukar nästan lösa sig av sig själv. 
 
Dagsformen:
 
 
 
 
(Kanske har använt denna förut, men den är stämmer så bra ;-) )



Kommentarer


Kommentera inlägget här: