Jag vet ju att många älskar bröd. Och de flesta är också väldigt vana vid att äta bröd stup i ett. Kanske både frukost, mellanmål och kvällsmat? Och om ska ska äta mindre kolhydrater så ska man ju helst undvika bröd helt och hållet. Men det finns faktiskt vissa lösningar även på detta. För det första kan du lätt göra eget kolhydratsnålt bröd, så kallat LCHF-bröd. Det finns många recept att hitta på nätet. Googla gärna själv.
LCHF-bröd innehåller ofta vissa ingredienser som vi inte är riktigt vana vid. Dessa ingredienser är dock inte så svåra att få tag i nu för tiden, de brukar finnas i vanliga mataffärer. Och har du väl köpt hem det så känns det inte så konstigt längre :-) Dessutom bygger hela LCHF-idén på att använda naturliga råvaror, så det är alltså inget konstigt på det sättet, det är bara det att vi är lite ovana.
Vill man inte baka så kan man se till att köpa bröd som är bra för kroppen. Något att tänka på är att det alltid är bra med hela frön i brödet. Vitt bröd är däremot rena godiset och består av massor av kolhydrater och knappt någonting annat. Undvik!
Jag hittade en jättebra guide över ett antal bröd! Carb Zone gör några egna brödsorter som ska passa dem som äter lågkolhydratkost! Har inte själv testat dessa bröd men det är ju helt klart ett smidigt sätt att få tag i bra bröd - att köpa färdigt i affären. Kolla in HÄR för att lätt jämföra innehållet i olika typer av bröd!
Själv är jag ingen brödmänniska, så de få gånger jag tar en macka så tänker jag att det inte är hela världen vilket bröd jag tar. Dock blir det aldrig vitt bröd, utan gärna mörkt med frön och sedan något matigt och gott pålägg. Nötsmör är ju en variant! I övrigt kan ni ju tänka lite på vad som brukar finnas på baugetter man köper färdigt. Olika röror, grönsaker, kött, brieost, sallad och ja... allt möjligt. Hur som helt är det väldigt sällan det ligger något kolhydratrikt i baugetten, utan det är själva brödet som är boven ;-) Gillar du röror så kanske du kan röra ihop en själv och ha i kylen? Så vet du precis vad du har i din röra.
Kommentarer
Ulrika säger:
Jag är heller ingen bröd människa, fick alltid slänga både bröd och pålägg när jag bodde själv. Däremot tycker jag mycket om knäckebröd fast just nu avstår jag från det, eventuellt tar jag en finncrisp då och då,gillar den sura smaken. Skulle jag dock äta vanligt bröd då mölar jag i mig, haha. Blir aldrig mätt!
Lchf bröd är helt okej tycker jag, bra att det finns alternativ även gör mig som håller igen på de snabba kolhydraterna:)
Som du märker gillar jag det du skriver, för brukar inte kommentera på bloggar. Har liksom så mycket att säga haha!
Svar:Ja jag har smakat på några LCHF-bröd som min mamma har gjort, och de var riktigt goda. Givetvis annorlunda konsistens jämfört med vanligt bröd, men jag tyckte bara att det var saftigare och matigare liksom. Men ja, är man ingen brödmänniska från början så kanske man inte ställer sig och bakar LCHF bröd i första taget, men jag kommer nog testa framöver! Bra att du gillar det jag skriver :-D
...är en glad och ganska rastlös människa Jobbar som sjuksköterska på Gyn, bor i hus med sambo Jonas och våra två barn Otto 4 år och Knut 2 år + hunden Bertil och katterna Lucifer & Belsebub. Min vardag fyller jag med träning, vänner, familjeaktiviteter och grejande med hemmet. Och mycket annat.
Den här bloggen kommer handla en hel del om kost och träning och är tänkt lite som en inspirationskälla för andra och en sporre för mig själv.