Detta ämne har jag ju faktiskt inte alls skrivit om tidigare, slog det mig. Men att vara medveten om vikten av vila mellan träningspassen är väldigt viktigt. Det som annars kan hända är något väldigt trist, nämlingen överträning. Tecken på att du är övertränad kan tex vara att du känner dig ständigt matt i kroppen, du är lättirriterad, trött och har svårt att hitta träningslusten. Du kan dessutom få sämnbesvär och bli öm i kroppen.
Innan jag går in på vilken tid som går åt till att återhämta kroppen efter olika träningspass så vill jag ännu en gång påpeka hur viktigt det är att äta så tidigt man kan efter ett träningpass, och att det målet ska innehålla både skapligt med protein och kolhydrater, för bästa muskeltillväxt och återhämtning av musklerna. Väntar du längre än 1½ timma så "stänger" musklerna sitt intag av glykogen (energi) och det kommer du att märka av genom att du inte orkar ge lika mycket under nästkommande träningspass! Vill man ha maximal muskeltillväxt kan protein-tillskott vara ett knep, tillsammans med tex en banan eller annat som innehåller kolhydrater. Du är alltså inte alls smart om du undviker att ge musklerna energi efter ett pass, för du kommer inte vinna någonting på det utan snarare tvärtom. Det som händer är då att kroppen börjar bryta ner sina egna muskler och att du kommer orka mindre och mindre för varje pass.
Tidningen Aktiv Träning har gjort en lista över vilken tid det tar att återhämta sig efter olika träningspass. Vill börja med att nämna att om du tränar väldigt lugnt, tex en vanlig promenad eller lugn cykeltur, så hinner kroppen återhämta sig under själva träningen, och behöver därför ingen återhämtningstid alls.
45-60 min snabb gång - få timmar
45-60 min distanslöpning - ca 6-12 timmar
45-60 snabb löpning - ca 12-18 timmar
30-45 min mycket snabb löpning - ca 12-24 timmar
6 x 3 min hårda intervaller - ca 18-36 timmar
60 - 90 min tung styrketräning - ca 18-36 timmar
Som ni kan utläsa så kan man alltså i princip powerwalka eller springa varje dag (så länge det känns bra) utan att bryta ner kroppen. Däremot så behöver man längre tid för återhämtning vid tyngre styrketräning eller tuffa intervaller. Vad gäller styrketräning så löser man oftast detta genom att träna olika musklegrupper olika dagar! Överalg gäller också att ju bättre form du är i, ju kortare återhämtningstid!
Det viktigaste av allt: lyssna på kroppen! Börjar du känna dig allmänt sliten och trött, tappa motivation eller känna att träningspassen känns ovanligt tuffa, ta några dagars vila eller träna något helt annat för att variera dig. Risken är annars att du tröttnar helt och lägger av, för att kroppen blir så slut. Den andra risken är ju att du får dåliga träningsresultat och står och stampar på samma ställe. Variation är bra i största allmänhet, så blanda gärna styrka och kondition på ett sätt som passar dig!