Förklaringen till varför man går upp i vikt av kolhydrater! Läsvärt!
Kategori:Allmänt
Jag läser ju som bekant boken Matrevolutionen just nu (se tidigare inlägg) och lär mig massor! Något jag inte helt och hållet har varit på det klara med tidigare är detta med kolhydrater, insulinutsöndring och fettinlagring i kroppen. Är det skillnad beroende på vad man äter? Blir man inte fet att fett, bara av kolhydrater? Måste man äta LCHF för att våga äta mer fett? Jag blir alltid lite frustrerad av att veta ATT det är på ett visst sätt, men inte VARFÖR. Jag vill vill ha en logisk förklaring.
Såhär är det alltså. När vi äter socker eller kolhydrater överlag så startar en insulinproduktion i kroppen, det pumpas ut en massa insulin för att cellerna i kroppen ska kunna ta åt sig sockret och därmed sänka blodsockret som snabbt blir högt (och är skadligt för våra kroppar). Alltså, kroppen vill fort sänka det onödigt höga blodosckret och reagerar med att pumpa ut insulin som gör det möjligt för kolhydraterna att komma in i kroppens alla celler och stanna där (som fett). För att vända på det så kan vi inte bli av med fettet på kroppen när insulinnivåerna är för höga i blodet, för då är cellerna inställda på att "ta emot" inte att "ge ifrån" sig energi. Detta är förklaringen till att det är riktigt dåligt att ha höga insulinnivåer i kroppen. Äter man mycket kolhyrater och/eller sötsaker överlag så kommer dessutom cellerna bli mindre känsliga för insulinet och vad som händer då är att kroppen pumpar ut ÄNNU mer insulin i blodet, allt för att försöka sänka blodsockret. Det blir ÄNNU svårare att bli av med fett, alltså.
Att äta mycket kolhyrater innebär också att man får ett väldigt svängigt blodsocker. Först får man högt blodsocker, varpå kroppen sänker det genom att låta cellerna ta hand om energin och spara den som fett, och därefter får man snabbt ett lågt blocdsocker som ger dig ett stort sug, speciellt efter onyttigheter och nya snabba kolhydrater. Ser du den onda cirkeln? Och förstår du varför man går upp i vikt av kolhydrater och socker?
Äter man däremot mer fett och mindre kolhydrater så vänder man fort den onda cirkeln. Ju mer fett och ju mindre kolhydrater - desto mindre insulinutsöndring, mindre fettinlagring i kroppen och desto jämnare blodsocker. Vilket i sin tur ger betydligt mindre sötsug och mindre matlust överhuvudtaget. Det är faktiskt såhär vi är designade att äta, och det är då våra kroppar fungerar normalt. Vi SKA egentligen inte ha tillgång till en massa kolhydrater, det är inte så evolutionen format oss. Inte ens potatis och ris och mjöl är naturligt för oss, detta är sådant vi har börjat äta den senaste tiden.
Detta innebär också, enligt flertalet experter inom ämnet, att om vi äter kolhydratsnålt och naturligt, så kommer vi aldrig mer behöva räkna kalorier. Vi kan alltså alltid äta oss mätta, bara vi äter rätt mat. Det är stor skillnad på kalorier som kommer från fett och de som kommer från kolhydrater. De påverkar våra kroppar på helt olika sätt. Fett-rik mat, i komination med lågt intag av kolhydrater ger aldrig högt blodsocker och därmed aldrig hög insulinproduktion som sparar fett. Det spelar därför ingen roll hur mycket vi äter, så länge vi äter rätt mat, som vi är gjorda för att äta. Kroppen kommer med denna form av kost och livsstil att hitta sin sunda vikt, varken pinnsmal eller överviktig.
Klarnar ett och annat? Nu är det ju så att väldigt många fortfarande är rädda för mättat fett. Men efter att ha läst på inom detta så vet jag nu att det finns en massa studier som faktiskt visar att LCHF snarare kan ge bättre blodfetter, än tvärtom. Detta har också sin koppling till att kolhydrater sparar fett i kroppen, så även i kärlen. Det spelar alltså, enligt de som förespråkar kolhydratfattig kost, ingen roll vilket fett vi äter. För alla natuliga fetter är också naturliga för kroppen (så även de animaliska fetterna). Vet ni tex att bröstmjölk innehåller mängder av mättat fett? Vore det rimligt om mättat fett skulle vara livsfarligt?
Sådär, nu har jag delat med mig av denna kunskap. Jag tycker att allt låter fullkomligt logiskt och vettigt. Sedan finns det alltid folk som tycker annorlunda, och många som är så hjärntvättade av synen på att fett ät farligt att de har svårt att ta till sig sådant här. Men fler och fler bli övertygade, och fler och fler studier visar samma sak: att det är kolhydraterna vi ska akta oss för, inte fettet!
Se denna 13 min långa nya video. Väldigt amerikansk och "fantastisk", men allt han säger är ju väldigt sant. Vi behöver inte gå hungriga för att gå ner i vikt, däremot behöver vi äta naturligt och undvika "skräp":
Vill ni ha ännu bättre koll på läget och bli mer insatta, samt se vilka studier som visat vad, så läs boken "Matrevolutionen" av Andreas Eenfeldt.
![](https://cdn2.cdnme.se/1714608/6-3/god-halsa-borjar-med-naturlig-mat_5139bcb29606ee3c900525be.png)