Ibland funderar man på vad som är bra att alltid ha hemma. Här kommer lite bilder från sådant som vi i princip alltid har hemma och som vi använder typ dagligen!
Dessa använder vi ofta som tillbehör till fisk, kött och sallader: Matvete, olika typer av grövre ris, quinoa. mathavre och bulgur! Mycket bättre än pasta och vitt ris! Långsammare energi (lägre GI), mer näringsämnen och mer fibrer!
Mängder av bär. Jag tror jag äter bär ungefär tre gånger per dag. Till gröten på morgonen, som mellanmål på eftermiddagen tillsammans med kvarg eller turkisk yoghurt och ganska ofta ihop med lite vanlijkesella på kvällen. Emellanåt en bärsmoothie också. Så nyttigt och så gott - på en och samma gång!
Fiberhavregryn (till gröten) och Paulúns müsli eller hemmagjord musli.
Morotsjuice, massor av olika naturella nötter, riven kokos och kvarg (kesella).
Massor av frukt. Även om jag ganska sällan äter bara en frukt, så har jag det väldigt ofta som tillbehör till gröt, smoothie eller mellanmålet med yoghurt eller kvarg. Vi använder också ofta päron eller äpple i salladen till maten.
För övrigt använder vi givetvis också mycket grönsaker, men dessa glömde jag ta kort på ;-) Broccoli, sparris, små tomater, olika sorts lök, paprika mm. En annan sak jag missade var ost, som vi använder i olika former, tex fetaost, salladsost, lagrad hårdost riven i maten, tärnad hushållsost osv.
Ha en bra kväll! I morgon tänkte jag skriva lite om löpning. Snart säsong!
(Ett litet motto jag har: Bara för att du "slarvat" eller unnat dig något vid någon tidpunkt på dagen eller någon dag i veckan, ge inte upp allt för att du känner dig dålig! Man FÅR unna sig och man FÅR slarva lite ibland, det viktigaste är att man skärper till sig fort igen. Klarar du denna balansgång så har du kommit långt!)
Kommentarer
Titti säger:
Ah, såååå härligt att se!! Precis så ser vårt skafferi, vår kyl/frys ut numera sen jag började läsa din blogg :-) Och allt är underbart gott!!
Tack för tipset om havre, vete, bulgur - har precis försökt hitta bra alternativ till ris o pasta och visste inte riktigt vad som var ok. Dessa finns redan i skafferiet tack vare matkassen och vi gillar dem alla! Blev inköpt nytt paket quinoa idag! :-)
Svar:Vad roligt att höra att det er likadant ut hos er! Nu tog jag ju inte kort på allt, men på större delen av våra vanligaste matvaror :-) Ännu roligare är det ju nästan att höra att du tycker att det är så gott! För det tycker ju vi med! Inga problem att hålla den här kosten tycker jag. Men visst kan det vara svårt ibland att veta vad man ska äta istället för det man alltid har ätit, som pasta och ris. Vi åt ALLTID pasta förut, så vi har ändrat om ganska rejält på den fronten. Jag äter ju mestadels efter GI, men blandar friskt med LCHF. Så det blir alltså en fetare form av GI, kan man säga. Men då tycker jag ändå att sådant som quinoa, bulgur och mathavre är helt ok. Som sagt , stoor skillnad mot pasta! :-D
Madde
2013-03-20 | 22:04:50
Ulrika säger:
Matvete var nåt nytt, eller för mig;)
Hur smakar det? Och till vilka rätter passar till? Måste försöka övertyga familjen att komma ifrån falukorv och makaron träsket ;)
Svar:Det är inte så stor skillnad på matvete och tex mathavre! Tycker att många av dessa är liknande i smaken. Matvete funkar bra i sallader tex! Även till tex kyckling och fisk! Kan säkert passa till falukorv också, kanske om man tärnar stekt falukorv och blandar med matvete, majs, tomat och gurka eller så. Något liknande gör vi då och då, fast med bulgur, och det blir väldigt gott! En dip till är inte fel heller!
...är en glad och ganska rastlös människa Jobbar som sjuksköterska på Gyn, bor i hus med sambo Jonas och våra två barn Otto 4 år och Knut 2 år + hunden Bertil och katterna Lucifer & Belsebub. Min vardag fyller jag med träning, vänner, familjeaktiviteter och grejande med hemmet. Och mycket annat.
Den här bloggen kommer handla en hel del om kost och träning och är tänkt lite som en inspirationskälla för andra och en sporre för mig själv.