nejmenhej

Träning, hälsa, kost, småbarnskaos...

Det här med LCHF-cancer...?

Kategori:Allmänt

Jag var bara tvungen att skriva ett litet inlägg. Jag och antagligen många andra såg väl löpsedlarna för ett litet tag sedan där läkare varnar för att fet mat ger dig LCHF-cancer? Jag läste aldrig artikeln men undrade vad det nu var någon hade hittat på. Kollade upp detta lite nu. Det handlar alltså enbart om bröstcancer, och hela antagandet bygger på att man sett att bröstcancer ökat stadigt de senaste 40 åren fram tills nu. Och detta skyller alltså en (ja - en enda!) läkare på LCHF, och plötsligt sitter löpsedlar över hela Sverige och skrämmer upp folk. Alltså, hallå? 
 
Alla är dock överens om att ökningen av bröstcancerfall till viss del har koppling till vår kost, men LCHF och GI är ju något vi inte har "hållt på" med speciellt många år, så hur förklarar man då ökningen som varit jämn sedan 40 år tillbaka? Antagligen på osunt leverne överlag, mycket snabba kolhydrater, övervikt och fetma mm. Övervikt är en känd riskfaktor för bröstcancer. Andra riskfaktorer kan vara att vi skaffar barn senare nu än förr och att vi skaffar färre barn (ju fler menstruationer man har i sitt liv, ju större cancerrisk + att graviditet förändrar brösten på ett sätt som minskar cancerrisken). Så jag tror att vi alla kan släppa det där med att just fet mat i sig ger oss bröstcancer. Det handlar snarare om vår kost överlag, hur vi tar hand om oss själva, vår vikt och en del annat. Men alltså inte om fettet i sig.
 
Här har ni två jättebra svar på denna artikel:
 
Kostdoktorn om "LCHF-cancer" - Sveriges största hälsoblogg
 
Sådär. Var bara tvungen att säga det. Blir så trött på löjlig skrämselpropaganda utan vettiga grunder!
 



Kommentarer

  • Ulrika säger:

    Håller med, riktig mat med bra råvaror kan inte vara fel!! Problemet är Livsmedelsverket inte vågar gå emot livsmedelsbranschen och förbjuder transfetter osv.
    Det är alla halvfabrikat som gjort oss feta och sjuka. Att äta färsk pasta ibland gör oss nog heller inte sjuka. Är det ändå inte så att cancerceller livnär sig på kolhydrater.
    Ibörjan av 90-talet sänktes skatten på socker...resten ser vi folks kundvagnar;) när jag var liten delade man på ev 33 cl hallonsoda...
    Tänk i Norge där är sockerskatten fortfarande hög..
    Jag bodde där för 12 år sedan i en familj vars ena barn har diabetes typ 1. Det med snabba kolhydrater var det mycket mera prat om där och då över lag. Ingenting är sötat i onödan. Vet att jag på den tiden tyckte de var överskrivet löjliga.. Vad tror du, dags att höja skatten på "dålig" mat!?

    Svar: Det skulle säkert inte sitta fel. Har börjat läsa Kostdoktorns bok "Matrevolutionen" och har inte kommit så långt ännu men har redan fått mig typ hundra aha-upplevelser! Alltså, det KAN inte vara fel att äta så som vi är skapta att äta. Snabba kolhydrater är rena giftet för kroppen! Jag menar, sedan man började med lightprodukter har vi bara blivit fetare och sjukare, och de innehåller ju dessutom ofta en massa skräp och mer socker istället för normal fetthalt. Ja, det är nog mycket som blivit tokigt i samband med att man började skrämmas med att fett är livfarligt. Snabba kolhydrater ger ju dessutom ett svängigt blodsocker som gör att vi troligen äter mer än vi behöver just för att vi blir så jäkla sugna. Sedan innebär ju inte LCHF att man enbart äter fett hela tiden. Man äter ju riktiga råvaror med bra näringsinnehåll, inget kostgjort eller udda på något sätt. Mycket bär, nötter och annat som är proppat med bra näring! Nu äter ju inte jag LCH själv utan mer GI. Men jag är heller inte ett dugg rädd för fett. Däremot för sötsaker och annat elände!
    Madde

    2013-03-04 | 11:12:46

Kommentera inlägget här: