De 10 nyttigaste sakerna man kan äta - enligt Paulun
Kategori:Allmänt
Hittade en bra och intressant lista på de, enligt GI-gurun Fredrik Paulun, 10 nyttigaste livsmedlen vi kan äta. Gå jättegärna in och läs själv, då det står väldigt mycket mer utförligt om varje livsmedel på denna sida!
Lite mer kortfattat radar jag upp dem här:
Frukt - Massor med fibrer, antioxidanter, vitaminer och mineraler!
Bär - Supernyttigt! Innehåller bland annat otroliga mängder antioxidanter som skyddar kroppen mot diverse sjukdomar.
Grönsaker - Innehåller liknande ämnen som frukt men har extremt lågt GI-värde. Näringsämnena behålls bra vid tillagning och ett sätt att få i sig ordentligt med grönsker är att äta tomatsås eller dricka grönsaksjuicer. Både när det gäller frukt, bär och grönsaker så gäller det att ju mer och starkare färg de har - desto mer antioxidanter innehåller det. Blåbär ligger i toppen!
Baljväxter - tex ärtor, bönor, linser. Innehåller mycket protein, fibrer och har ett lågt GI. Även här gäller ju mer färg - desto mer antioxidanter!
Nötter - Innehåller mycket (nyttigt) fett, men detta fett tas inte lika lätt upp av kroppen som annat fett och det fett som lagras är lättare för kroppen att använda som bränsle. Dessutom är nötter jättenyttiga och innehåller massor av protein, fibrer, vitaminer och mineraler. Glöm ej bort kokosnöten!
Fisk - Något av det allra nyttigaste man kan äta! Bortsett från protein, mineraler och vitaminer innehåller fisk den nyttiga fettsyran omega-3 som gör stor nytta i kroppen och skyddar oss mot olika sjukdomar. Denna fettsyra kan dessutom öka din prestationsförmåga. Rådet är att äta fisk minst 3 ggr/vecka (helst fet fisk) eller ta Omega-3 i kapselform.
Råris - väldigt näringsrikt! Väljer du ett råris med lång koktid (minst 20 min) har det dessutom ett lågt GI! Nu finns också svart och rött råris, och dessa innehåller mycket antioxidanter!
Skaldjur - Även detta något av det nyttigaste du kan äta. Lyxigt va? Innehåller antioxidanter och fett av mycket bra kvalitet! Även rom är väldigt nyttigt (och färgstarkt - antioxidanterna igen!).
Omega-3-ägg - Ägg i sig är väldigt nyttigt och smockfullt med vitaminer, mineraler och protein. Väljer man dessutom de som är värpta av höns som ätit mycket omega-3 så påverkar det innehållet i äggen, och ger dig alltså en bra dos av dessa goda fettsyror! (personligen är jag allra mest noga med att de ska vara värpta av frigående höns!).
Kallpressad olivolja - Mycket god fettkvalitet och innehåller ett starkt antiinflammatoriskt ämne! Den bästa oljan enligt Paulun. Välj gärna en ekologisk för att minimera mängden bekämpningsmedel! (Välj gärna ekologiskt överlag, kan man säga säga ;-) )
Det var det! :-)
Nyss gjorde jag en blandning på mathavre, vegetariska cocktailkorvar, majs, ärtor, broccoli, tomat och rödlök. Olivolja på allt. Blev också en dip på turkisk yoghurt, lite grädde, vitlök och gräslök! Gott!
![](https://cdn1.cdnme.se/1714608/6-3/dsc_0673_5136242f9606ee3ce3fafe5f.jpg)
Måste också tipsa om mitt mellanmål förut idag. Tog turskisk yoghurt, min hemmagjorda müsli (som smakar kanel), tärnat äpple, valnötter, kokos och lite honung. Höll på att dö så gott det blev!
![](https://cdn1.cdnme.se/1714608/6-3/dsc_0672_5136248dddf2b33574e06185.jpg)
![](https://cdn1.cdnme.se/1714608/6-3/dsc_0671_513624baddf2b335b65b4963.jpg)