nejmenhej

Träning, hälsa, kost, småbarnskaos...

Protein i mat - här har du de mest proteinrika livsmedlen!

Kategori:Allmänt

Hittade en fin lista på vilka livsmedel som innehåller mest protein. Protein är ju som bekant väldigt bra att få i sig när man styrketränar. Andra fördelar med att äta skapligt med protein är att det ökar mättnadkänslan. Är man ute efter viktnedgång men inte vill tappa muskler samtidigt som man tappar fett, är det bra att äta någorlunda mycket av just protein! Det är också att att kroppen har lättare att ta upp protein som kommer från djur, alltså animaliskt sådant, än vegatabiliskt. Är man vegatarian eller inte vill äta så mycket kött av andra anledningar, så går det utmärkt att äta proteinrika mejeriprodukter! Kvarg, keso och ost är väldigt proteinrikt, tex. Sedan kan man komplettera med nötter och annat vegatabiliskt protein.
 
Listan kommer från hemmaträning.se som för övrigt verkar vara en riktig kanonsida för hemmatränare! Gå in och kika för tips på övningar och allmän kunskap om träning och kost!
 

  • Ägg är kanske den bästa proteinkällan. Ägg innehåller alla de viktiga aminosyrorna i en perfekt blandning och kroppen tar lätt upp allt protein som finns i ägget. Ett ägg innehåller drygt 12 % protein vilket innebär att ett normalstort ägg ger dig ca 7 gram protein.
  • Tonfisk är mycket rik på proteiner, drygt 20 gram per 100 g.
  • Kyckling är rikt på proteiner och dessutom fettsnålt. Innehåller ca 22 g protein per 100 g.
  • Nötkött innehåller ca 19 g protein per 100 g ochgriskött ca 21 g protein per 100 g.
  • Keso innehåller ca 12 g protein (kasein) per 100 g.
  • Kvarg (Kesella) innehåller ca 13 g protein per 100 g.
  • Mozzarella innehåller ca 20 g protein per 100 g.
  • Sojabönor innehåller ca 34 g protein per 100 g.
  • Bruna och vita bönor innehåller ca 22 g protein per 100 g.
  • Linser innehåller ca 24 g protein per 100 g.
  • Gula och gröna ärtor innehåller ca 22 g protein per 100 g.
  • Kikärtor innehåller ca 20 g protein per 100 g.
  • Sötmandel innehåller ca 20 g protein per 100 g.
  • Jordnötter innehåller ca 26 g protein per 100 g.
  • Solrosfrön innehåller ca 23 g protein per 100 g.
  • Vetegroddar innehåller ca 28 g protein per 100 g.
  • Quinoa innehåller ca 13 g protein per 100 g.
  • Bulgur innehåller ca 12 g protein per 100 g.

 

Lycka till med matlagningen! Ett litet tips är att ett proteintillskott förenklar vardagen och hjälper dig att få i dig tillräckligt med proteiner!

 

Tips: Kvarg med körsbär från frysdisken (supergoda!), nötter och pumpafrön!




Kommentarer


Kommentera inlägget här: