nejmenhej

Träning, hälsa, kost, småbarnskaos...

MYCKET intressant om fett och kolesterol!

Kategori:Allmänt

Jag har ju som sagt läst "Matrevolutionen" av Andreas Eenfeldt som även är känd som "Kostdoktorn" eftersom han driver Sveriges största hälsoblogg. Hur som helst. En sak som jag var väldigt nyfiken på vad vad han säger om fettrik kost och kolesterol. Han förespråkar lågkolhydratkost som LCHF och medelhavsskost eller Atkins. Jag kan säga att det vore nog väldigt bra om alla fick läsa denna bok. Vi har ju alla varit rädda för högt kolesterol ett tag nu, ja sedan 80-talet för de var då det började pratas om högt kolesterol och hur man kunde undvika det. 
 
Nu är det så att man i princip bara har gissat sig fram till att det är fett i kosten som ger högt kolesterol, och när den teorin inte höll på skyllde man istället på det mättade fettet. Det är bara det att det finns inga bevis alls för att ens mättat fett är farligt. Intressant att veta är också att man ju rekomenderar alla att ligga under 5 i kolesterolvärde, medan alltså varannan 30-åring ligger på över 5 och 95 procent av alla 65-åringar. Detta värde säger ingenting om hälsa. För kolesterol är inte bara farligt. Det gäller att ha en balans mellan gott och ont kolesterol och det gäller att ha en viss "form" på sitt onda kolesterol för att det ska vara farligt. Stora fluffiga kolesterolpartiklar är nämligen inte alls lika farliga som små och många (det är dessa som sätter sig i kärlen), och gissa vad som ger små och många? Jo, mycket kolhydrater i kosten. Inte fett, alltså. Mycket naturligt fett i kosten brukar däremot höja ditt goda kolesterol, alltså det som skyddar dig mot det onda kolesterolet. Man kan därför inte bara titta på ett kolesterolvärde och säga att det farligt högt, när man inte vet hur högt värde man har på sitt goda kolesterol. Detta prov säger heller ingenting om hur små eller stora partiklarna i det onda kolesterolet är. 
 
Nu blir det nog lite rörigt när jag såhär i all hast ska försöka förklara dessa lite invecklade saker, så gå väldigt gärna in och läs detta inlägg av kostdoktorn för att få bättre förståelse för hur allt hänger ihop: Snabbkurs i kolesterol
 
Det går trögt att få igenom dessa nya rön både i sjukvården och tex på livsmedelsverket. Men sakta men säkert är det åt detta håll vi går. Det handlar dock väldigt mycket om pengar tyvärr. Med dessa råd om att äta naturligt fett och undvika kolhydrater så skulle livmedelsindustrin ta rejält med stryk (det säljs ju enorma mängder livsmedel som består av kolhydrater, socker och vitt mjöl) och dessutom läkemedelsindustrin som gör enorma pengar på alla välfärdsjukdomar som diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar, höga blodfetter, högt blodtryck osv. Det låter sjukt, och det är det tyvärr också.
 
Följ gärna kostdoktorn på Facebook för att hålla dig uppdaterad kring allt som händer inom ämnet. 
 
Ur tidningen Mat och Hälsa



Kommentarer


Kommentera inlägget här: